უკრაინის შუაგულში ხელსაყრელი მდებარეობის გამო, პოდილიას სამზარეულოში შედის სხვადასხვა რეგიონისა და მეზობელი ქვეყნების საუკეთესო კულინარიული ტრადიციები. მდიდარი ვინიციური ბორში და ნოყიერი ბიგოსი, მადისაღმძვრელი “ლეჟნები” ან ულანოვური კარტოფილი განთქმულია არა მხოლოდ უკრაინაში, არამედ მის ფარგლებს გარეთ.
თუ ვინიცის ყავის სახლებსა და რესტორნებში რაიმე კერძის ჭამას გადაწყვეტთ, დესერტად შემოგთავაზებენ საოცარ ადგილობრივ დელიკატესს, რომელიც ძალიან გავს ლვოვის სირნიკებს. ვინიცაში ტრადიციული ხაჭოს ნამცხვარი აუცილებლად მოგაგონებთ გალისიურ დესერტს თავისი ცნობისმოყვარული თვისებებით.
ინგრედიენტები
- 1 კგ ხაჭო
- 200 გრ კარაქი
- 4 ს.კ. არაჟანი
- 150 გრ ყაყაჩოს შიგთავსი
- 150 გრ შავი შოკოლადი
- 70 გრ ცუკატი
- 70 გრ ქიშმიში
- 8 ც კვერცხი
- 200 გრ შაქარი
- 4 ს.კ. სახამებელი
- 1 ც ლიმონი
- 10 გრ ვანილის შაქარი
- 70 გრ შტოში
მომზადების წესი
1. მიქსერით ათქვიფეთ კვერცხის ცილა ლიმონის წვენთან ერთად, სანამ არ მიიღებთ მდგრად კონსისტენციას. ცალკე ათქვიფეთ კვერცხის გულები შაქართან ერთად, სანამ შაქარი მთლიანად გაიხსნება.
2. შეურიეთ ერთმანეთს ხაჭო, არაჟანი, დარბილებული კარაქი, სახამებელი, დაუმატეთ ათქვეფილი კვერცხის ცილა და გული. საერთო მასიდან ცალკე თასში გადაიტანეთ 7 ს.კ. ნაზავი და შეურიეთ ყაყაჩოს შიგთავსს.
3. ძირითად ნაზავს შეურიეთ ვანილის შაქარი, გახეხილი ლიმონის ცედრა, ქიშმიში, შტოში და ცუკატები.
4. 24 სმ დიამეტრის მქონე საცხობ ფორმაში ჩააფინეთ პერგამენტი და წაუსვით კარაქი. ჩაასხით მასში ქიშმიშიანი და ცუკატებიანი მასა და მთელს სივრცეზე კარგად გადაანაწილეთ, ეს იქნება ნამცხვრის ქვედა ფენა. ზემოდან კი დაასხით დარჩენილი მასა.
5. გააცხელეთ ღუმელი 170 გრადუსზე და გამოაცხვეთ დესერტი 80 წუთის განმავლობაში. როდესაც ხაჭოს ნამცხვარი გაცივდება, ზემოდან წყლის ორთქლზე გამდნარი შოკოლადისა და კარაქის ნაზავი წაუსვით.
სულ ესაა, გემრიელი დესერტი მზადაა. გაუმასპინძლდით საყვარელ ადამიანებს და გაგვიზიარეთ შთაბეჭდილებები კომენტარებში!