ხაჭაპურის ყველაზე ცნობილი სახეობები სიცოცხლეში ერთხელ მაინც უნდა გასინჯოთ. მეგრული, აჭარული და იმერული ხაჭაპური. სინამდვილეში, საქართველოში ამ ტრადიციული კერძის 50-ზე მეტი უნიკალური რეცეპტი არსებობს. თითოეულ ოჯახს თავისი ორიგინალური რეცეპტი აქვს, რომელიც თაობიდან თაობას გადაეცემა. ტრადიციული აჭარული ხაჭაპურის გამოსაცხობად მინიმუმ 1 საათის დახარჯვა მოგიწევთ. თუ ძალიან გსურთ, Gastronomia.ge–ს რედაქცია გირჩევთ ტაფაზე სწრაფი ხაჭაპური გამოაცხოთ.
სწრაფი ხაჭაპური ტაფაზე
საუზმეზე ტკბილი კერძების მირთმევა არ მიყვარს. ვინმემ ხაჭაპური რომ დამიცხოს, დღის იდეალური დასაწყისი იქნება. ტაფაზე გამომცხვარი ყველიანი ხაჭაპური ნოყიერი და გემრიელი საუზმეა, რომელიც თითქმის ათქვეფილი კვერცხით მზადდება. მაშინ რატომ უნდა თქვათ უარი დილით ასეთ დღესასწაულზე?
ინგრედიენტები:
- 300 მლ მაწონი
- 1 მწიკვი სოდა
- 1 კვერცხი
- 150 გრ ფქვილი
- 1 კონა მწვანილი
- 100 გრ ხმელი ყველი
- 2 ს/კ მცენარეული ზეთი
მომზადების წესი:
1. ღრმა თასში კვერცხი ჩატეხეთ. მარილი დაუმატეთ და სათქვეფით ათქვიფეთ.
2. კვერცხს 300 მლ მაწონი დაუმატეთ და ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე ათქვიფეთ. 150 გრ ფქვილი გაცერით და აურიეთ ისე, რომ გოროხები არ დარჩეს. სოდა დაუმატეთ.
3. ხმელი ყველი მსხვილ სახეხზე გახეხეთ. სურვილისამებრ, რამდენიმე სახეობის ყველი აურიეთ ან უბრალოდ ყველი და ხაჭო 1:1 თანაფარდობით გამოიყენეთ.
4. 1 კონა მწვანილი წვრილად დაჭერით და ცომს 2 ს/კ მცენარეულ ზეთთან ერთად დაუმატეთ. ცომი ისეთი სქელი უნდა იყოს, როგორც ოლადების ცომი.
5. ცომში ცხიმი უკვე არის, ამიტომ საკმარისია ტაფის ძირს ფუნჯით ზეთი წაუსვათ და კვერები უზეთოდ აცხოთ. სწრაფი ხაჭაპური თითოეულ მხარეს თავდახურულ ტაფაზე 3-4 წუთით აცხვეთ. თუ გეზარებათ, ცომის ნახევარი დიდ ტაფაზე დაასხით. ასე ორი დიდი სწრაფი ხაჭაპური გამოვა. ბოლოს გახეხილი ყველი მოაყარეთ და თავდახურულ ტაფაზე 1 წუთით გააჩერეთ. გემრიელად მიირთვით.
მითითებული ინგრედიენტებიდან 5 საშუალო ზომის ყველიანი ხაჭაპური გამოვა. ეს საკმარისია, რომ ორი, კარგი მადის მქონე ზრდასრული ადამიანი დანაყრდეს. მზა ხაჭაპურს არაჟანი ან პომიდვრის წვენი დაუმატეთ. თუ საუზმობის დრო არ გაქვთ, უბრალოდ სამსახურში თან წაიღეთ. ასეთი სწრაფი ხაჭაპური ერთხელ მაინც მოამზადეთ და დარწმუნდებით, რომ ყველაფერი უფრო მარტივია და დიდხანს მომზადება საჭირო არაა.