გასტრონომიას რედაქცია გთავაზობთ გარგარის უგემრიელესი ღვეზელის რეცეპტს, რომლის მომზადებაც ბევრ დროს არ წაგართმევთ.
ინგრედიენტები:
ცომი:
- 400 გ ფქვილი
- 1 ჩაის კოვზი დაფქული დარიჩინი
- მწიკვი მარილი
- 180 გ კარაქი, კუბებად დაჭრილი
- 2 სუფრის კოვზი შაქრის პუდრი
- 60 მლ ცივი წყალი, დამატებით – თუ საჭიროა
- 1 დიდი კვერცხის გული
გულსართი:
- 600 გ გარგარი, უკურკო, დაჭრილი
- 50 გ შაქარი
- 2 სუფრის კოვზი ნუში, დაფქული
- 2 სუფრის კოვზი ფორთოხლის ჯემი
- 1 დიდი კვერცხის გული
- 1 სუფრის კოვზი რძე
- 1 სუფრის კოვზი ნუშის ფანტელი
- 1 სუფრის კოვზი შაქარი
ულუფა: 6-8
მომზადება: 30 წუთი+1 საათი გასაცივებლად
ცხობა: 35-40 წუთი
დონე: 2
მომზადების წესი:
- ცომი: წაუსვით ცხიმი განიერ საცხობ ფორმას.
- ფქვილი, დარიჩინი, მარილი და კარაქი სამზარეულოს კომბაინში დაამუშავეთ, სანამ მასის ტექსტურა წვრილ ნამცეცებს დაემსგავსება.
- დაუმატეთ შაქრის პუდრი და ისევ აურიეთ.
- ცალკე ათქვიფეთ წყალი და პუდრი და ისევ აურიეთ.
- ცაკლე ათქვიფეთ წყალი და კვერცხის გული და თანდათან ჩაუმატეთ ფქვილის ნაზავს, სანამ ცომის კონსისტენციას არ მიიღებს.
- დააფარეთ ცელოფანი და მაცივარში გააცივეთ 1 საათი.
- გააცხელეთ ელექტროღუმელი 200 გრადუსზე.
- ცომი ფქვილმოყრილ დაფაზე 5 მმ სისქეზე გააბრტყელეთ ისე, რომ ფირფიტის დიამეტრი საცხობი ფორმის დიამეტრს აღემატებოდეს. ცომი მომზადებულ ყალიბში გადაიტანეთ.
- გულსართი: საშუალო ზომის ჯამში შეურიეთ გარგარი, შაქარი, ნუში და ჯემი.
- გადაიტანეთ საცხობ ყალიბში და ცომის კიდეები უწესრიგოდ გადმოაფინეთ გულსართზე ისე, რომ სრულად არ დაფაროს.
- პატარა ჯამში ათქვიფეთ კვერცხის გული და რძე ცომს ზემოდან გადაუსვით. მოაყარეთ ნუში და შაქარი.
- გამოაცხვეთ 35-40 წუთი, სანამ ცომი ოქროსფერ-ყავისფერს არ მიიღებს და შიგთავსი კარგად მომზადდება.
- სუფრაზე თბილი ან ოთახის ტემპერატურის მიიტანეთ.
რჩევა: გარგარი შეგიძლიათ გარგარის ჯემით ჩაანაცვლოთ.