ეს კერძი ინდოეთში კირის სახელით არის ცნობილი. მას უმატესად ინდურ დღესასწაულებზე ამზადებენ.
ინგრედიენტები:
- 200 გ (1 ჭ) ბრინჯი ბასმათი
- 8 ილის პარკი
- 5 ჭ რძე
- 150 გ შაქარი
- 40 გ თხილი აკაჟუ
- 3 ს.კ. ქიშმიში
მომზადების წესი:
- ბრინჯი ცივი წყლით დაფარეთ. 1 სთ დაალბეთ, გადაწურეთ და ცივ წყალში გაავლეთ.
- ილის პარკებიდან თესლები გამოარჩიეთ და ქვასანაყში დანაყეთ ან საფქვავში დაფქვით.
- რძე სქელძირიან ქვაბში აადუღეთ. დაუმატეთ ბრინჯი და ილი. დაუწიეთ ცეცხლს და 45-50 წთ. დროდადრო ურიეთ, ვიდრე ბრინჯი სითხეს შეიწოვს.
- დაუმატეთ შაქარი, ოდნავ მოხალული აკაჟუ და ქიშმიში. ნელ ცეცხლზე 3-4 წთ ადუღეთ. ურიეთ ვიდრე შაქარი გაიხსნება.
- სუფრაზე ცხელი მიიტანეთ.
ბასმათი – გრძელმარცვლიანი ბრინჯის სახეობა.
ილი – ბალახოვანი მცენარე. იზრდება ინდოეთის ნახევარკუნძულზე. თესლს იყენებენ კულინარიაში, მის ზეთს კი კვების მრეწველობაში, მედიცინაში.
აკაჟუ – ხე თუთუბოსებრთა ოჯახისა. ბუნებრივად გავრცელებულია ტროპიკულ ამერიკაში. აქვს უძვირფასესი მექანი. ნაყოფი თხილისებურია და გამოიყენება კულინარიაში.