ასე ნამდვილად არ მოგიმზადებიათ. თხელი ბლინები „ხუთასიანი“ კვერცხი–კარაქის შიგთავსით

226

ბავშვები ხშირად მთხოვენ ბლინების გაკეთებას, მაგრამ დიდხანს მათ უარს ვეუბნებოდი. საქმე იმაშია, რომ ეს მარტივი კერძი არ გამომდიოდა. თხელ ბლინებს რძეზე, კეფირზე, წყალზე ვამზადებდი, მაგრამ ყოველჯერზე ძალიან მშრალი ან ძალიან სქელი გამოდიოდა ან გადაბრუნების მცდელობისას უბრალოდ იშლებოდა. რაღაც მომენტში იმედი გადამეწურა.

დედამთილმა ჩემი წარუმატებლობის შესახებ გაიგო, არ გამაკრიტიკა, არამედ ბლინების „ხუთასიანი“ რეცეპტი დელიკატურად გამიზიარა. გულწრფელად, მისი ინსტრუქცია უხალისოდ ჩავიწერე და დარწმუნებული ვიყავი, რომ ჩემი კერძი არაა. წარმოიდგინეთ, როგორი გაოცებული დავრჩი, როცა ასეთი ნეგატიური განწყობითაც მთელი მთა იდეალური, თანაბრად შემწვარი თხელი ბლინები მივიღე.

როგორ მოვამზადოთ თხელი ბლინები რძეზე „ხუთასიანი“

ალბათ, გაინტერესებთ, რატომ აქვს კერძს ასეთი უჩვეულო სახელი. ჩვეულებრივ, თხელი ბლინების რეცეპტებში გვხვდება სიტყვები „მაქმანიანი“, „ჰაეროვანი“, „ფორებიანი“, მაგრამ არა „ხუთასიანი“. პასუხი სასაცილოდ მარტივია. საქმე იმაშია, რომ ბლინების მოსამზადებლად ზუსტად 500 მლ რძე გჭირდებათ.

ინგრედიენტები:

  • 500 მლ რძე
  • 150 მლ წყალი
  • 2,5 ს/კ შაქარი
  • 3 ს/კ მზესუმზირის ზეთი
  • 5 კვერცხი
  • 1,25 ჩ/კ მარილი
  • 250 გ ხორბლის ფქვილი
  • 100 გ კარაქი

მომზადების წესი:

1. 3 კვერცხი, 1 ჩ/კ მარილი და შაქარი აურიეთ. ნახევარი რძე ჩაასხით და აურიეთ. ფქვილი დაუმატეთ და ცომი მოზილეთ ისე, რომ არ დაკორკოტდეს. ბოლოს დარჩენილი რძე ჩაასხით და კარგად აურიეთ.

2. ცომს მდუღარე წყალი დაუმატეთ და კარგად აურიეთ. მზესუმზირის ზეთი დაუმატეთ, აურიეთ და ცომი 15 წუთით გააჩერეთ.

3. ცხელ ტაფას მზესუმზირის ზეთი ოდნავ წაუსვით, თხელი ბლინები შეწვით.

4. კარაქი გაადნეთ. 2 კვერცხი და დარჩენილი მარილი ოდნავ ათქვიფეთ, კარაქს წვრილად დაუმატეთ და მუდმივად აურიეთ. გასქელებამდე ამზადეთ. შიგთავსი ბლინებთან ერთად სუფრაზე გაიტანეთ.

თხელი ბლინების საინტერესო შიგთავსს ყურადღება მიაქციეთ. კარაქის და კვერცხის ნარევი ოქროსფერ ბლინებს იდეალურად ავსებს. თეფში კვერცხი–კარაქის ნარევით მთელ მთა ბლინების გვერდით შეგიძლიათ დადოთ ან თითოეულ ბლინს წაუსვათ. შაქრის რაოდენობა თავად დაარეგულირეთ, რომ თქვენი კერძის გემო ტკბილი ან ნეიტრალური იყოს.