ღომი უძველესი მეგრული რიტუალური კერძია. რომელიც საქართველოში სიმინდის კულტურის შემოსვლამდე სხვა მარცვლეული მცენარის – ღომისგან მზადდებოდა. მრავალი ისტორიკოსი, ეთნოგრაფი თუ მოგზაური იხსენიებს ღომისგან მომზადებულ ფაფას, რომელის სამეგრელოსა და აფხაზეთის მოსახლეობის უმთავრესი საკვები იყო.
ინგრედიენტები:
- სიმინდის ფქვილი – 200 გ
- სიმინდის ღერღილი – 800 გ
მომზადების წესი:
- გაცერით ღერღილი. რაც საცერში დარჩება, გარეცხეთ, ჩაყარეთ თუჯის ქვაბში, დაფარეთ წყლით, რომელიც ღერღილის მასას სულ მცირე 2 სმ -ით უნდა აღემატებოდეს. დაბალ ცეცხლზე აადუღეთ, თან ყოველ 2 წუთში ერთხელ ურიეთ. თუ წყალი დაშრა, დაამატეთ.
- დაახლოებით 40 წუთში ღერღილი მოიხარშება. ამ დროს დაუმატეთ სიმინდის ფქვილი. გამუდმებით ურიეთ. ამოზილეთ და ხარშეთ კიდევ სულ ცოტა 10-12 წუთს.
- შემდეგ ცეცხლს დაუწიეთ და სახურავდახურული შუშეთ 5-7 წუთის განმავლობაში. ამოზილეთ და სველი ხის კოზით თეფშზე ამოიღეთ.