ეს სიცილიური რეცეპტია, სწორედ იქ უყვართ ერთროულად ტკბილი და მწარე. სიცილიელები ქიშმიშსა და ფიჭვის კაკალს კერძებში ხშირად იყენებენ, ეს ახლო აღმოსავლეთთან ისტორიული სიახლოვის ერთგვარი გამოძახილია.
ფიჭვის კაკალი – იგივე კედრის კაკალი. ინტენსიურად მოიხმარება იტალიურ სამზარეულოში. მაგ., ცნობილი საწებელი პესტო კედრის კაკლის გარეშე არ მზადდება.
ინგრედიენტები:
- 500 გ სპაგეტი
 - 120 მლ ცივი დაწურვის ზეითუნის ზეთი
 - 4 კბილი ნიორი
 - 1 მწარე წითელი წიწაკა
 - 90 გ ფიჭვის კაკალი
 - 90 გ ოქროსფერი ქიშმიში
 - მარილი, შავი პილპილი
 - 4 ს.კ. დაჭრილი ოხრახუში
 
მომზადების წესი:
- დიდ ქვაბში ჩაასხით წყალი, ჩაყარეთ მარილი და აადუღეთ, ჩაყარეთ სპაგეტი, ბოლომდე არ მოხარშოთ.
 - სანამ პასტა მომზადდება, წვრილად დაჭრილი ნიორი და მწარე წიწაკა დიდ ტაფაში საშუალო ცეცხლზე მოშუშეთ.
 - დაუმატეთ ფიჭვის კაკალი და ოქროსფერი ქიშმიში, შეაზავეთ მარილითა და შავი პილპილით, შუშეთ კიდევ წუთი და დაელოდეთ პასტის მოხარშვას.
 - მომზადებული პასტა საწებელიან ტაფაში გადაიტანეთ. დაუმატეთ ოხრახუში და მაღალ ცეცხლზე ურიეთ.
 - სუფრაზე ცხელი მიიტანეთ.
 
            








