შარშან კრაფინი არ გამომივიდა, ახალი რეცეპტი გამოვცადე და ახლა ასე გამოვაცხობ

665

კრაფინი რაღაც შუალედურია კრუასანსა და მაფინს შორის. პირველი კრაფინი მელბურნიდან მოდის და პირველად ქეით რიდმა 2013 წელს დაამზადა. იმ დღიდან კრაფინი მთელ მსოფლიოში პოპულარული გახდა. ახლა აღდგომას ჩვეული კულიჩის ნაცვლად ხშირად კრაფინებს აცხობენ.

ასეთი ჩანაცვლება მსგავსი მოგრძო ფორმის წყალობით შესაძლებელი გახდა. კულიჩისგან განსხვავებით კრაფინი ფენოვანი ცომისგან, ქიშმიშისა და ჩირისგან მზადდება. ზოგჯერ კრაფინს შიგთავსად უმატებენ კარამელს, მიწისთხილის კარაქს, მარწყვის და რძის კრემს.

სააღდგომო კრაფინი

კრაფინი, როგორც სააღდგომო კულიჩი, საფუარის ცომზე მზადდება. კრაფინს უფრო ჰაეროვანი და ნაზი სტრუქტურა აქვს. კულიჩზე რთული მოსამზადებელი არაა. კრაფინი დესერტია, რომელიც აუცილებელი არაა, რომ მხოლოდ სააღდგომოდ მოამზადოთ, მაგრამ იმდენად ლამაზი გარეგნობა აქვს, რომ ბევრი დიასახლისი ამ გემრიელ პურს უპირატესობას ანიჭებს.

ინგრედიენტები:

  • 80 მლ თბილი რძე
  • 18 გ ნედლი საფუარი
  • 2 ს/კ ფქვილი
  • 3 კვერცხი
  • 350 გ ფქვილი
  • 140 გ კარაქი
  • 100 გ შაქარი
  • 2 ს/კ ფორთოხლის წვენი
  • 1 ს/კ ფორთოხლის ცედრა
  • 100 გ ქიშმიში
  • 50 გ ნუშის ფანტელები
  • მწიკვი მარილი

მომზადების წესი:

1. თბილ რძეს საფუარი და 1 ს/კ შაქარი აურიეთ. 2 ს/კ ფქვილი დაუმატეთ. ხაშს პირსახოცი დააფარეთ და 10 წუთით თბილ ადგილას გააჩერეთ.

2. 1 კვერცხი და 2 კვერცხის გული აურიეთ, 2 ს/კ ფორთოხლის წვენი, 100 გ შაქარი და 40 გ გამდნარი კარაქი დაუმატეთ. ფორთოხლის ცედრა და მწიკვი მარილი დაუმატეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ.

3. კვერცხის ნარევს ხაში და გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ. ნიჩბით აურიეთ და ხელით ელასტიური ცომი მოზილეთ. პირსახოცი გადააფარეთ და 40 წუთით თბილ ადგილას გააჩერეთ.

4. ქიშმიში გარეცხეთ და ცხელი წყალი დაასხით. 10 წუთში ზედმეტი სითხე გადაასხით.

5. ცომი ორ ნაწილად გაყავით, შემდეგ 1 ნაწილი თხელ ფირფიტად გააბრტყელეთ და 50 გ კარაქი წაუსვით. ცომს ნუშის ფანტელები და ქიშმიში მოაყარეთ. რულეტივით დაახვიეთ. ცომის მეორე ნაწილითაც ასე გააკეთეთ.

6. ცომის მეორე ნაწილს პირველი რულეტი დაადეთ და ცომში გაახვიეთ. ახლა მიღებული რულეტი ბასრი დანით შუაში გაჭერით და კრაფინი გააკეთეთ.

7. კრაფინი კარაქწასმულ საცხობ ფორმაში მოათავსეთ და კიდევ 20 წუთით პირსახოცის ქვეშ გააჩერეთ.

8. ახლა 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 10 წუთით აცხვეთ. ამის შემდეგ ტემპერატურა 170 გრადუსამდე შეამცირეთ და 40 წუთით აცხვეთ. მზადაა!

როცა კრაფინი გაგრილდება, შეგიძლიათ შაქრის ფხვნილი მოაყაროთ ან გასაფორმებლად კრემი გააკეთოთ. სააღდგომოდ სადღესასწაულო პურის მომზადება ტრადიციაა, რომელიც სუფთა ფიქრებს და გულწრფელ ლოცვას მოითხოვს. როგორიც არ უნდა იყოს კულიჩი, ეკლესიაში აუცილებლად აკურთხეთ. სხვათა შორის, უკრაინელ მოლფარებს სჯერათ, რომ თუ სააღდგომო პურს ეკლესიაში 5-ჯერ აკურთხებთ, პური უწმინდურისგან დაიცავს ყველას, ვინც პურის ნაჭერს ჯიბით ატარებს.