Gastronomia.ge–ს რედაქცია გთავაზობთ სწრაფ ღვეზელს, რომელიც ჩვეულებრივისგან უთხელესი ცომით და შიგნით ბევრი კარტოფილით განსხვავდება. რეცეპტი გიშველით, როცა საფუარის ცომის მოსაზელად დრო არ გაქვთ. სცადეთ, აუცილებლად მოგეწონებათ!
შიგთავსის ინგრედიენტები:
- 1 კგ კარტოფილი (უკვე გასუფთავებული ბოლქვების წონა)
- 50 გრ კარაქი
- 1-2 ცალი ხახვი
- მარილი, წიწაკა
ცომის ინგრედიენტები:
- 120-130 გრ ხორბლის ფქვილი
- 150 გრ კეფირი
- 2 ქათმის კვერცხი (C-1 კატეგორია)
- ნახევარი პაკეტი (5 გრ) გამაფხვიერებელი
- მწიკვი მარილი
- რაფინირებული მზესუმზირას ზეთი შესაწვავად
მომზადების წესი:
1. პირველ რიგში, კარტოფილს მიხედეთ, რადგან მოსახარშად და გასაგრილებლად დრო სჭირდება. ცომი სწრაფად მზადდება და ამოსასვლელად გაჩერება არ სჭირდება. კარტოფილები აარჩიეთ, გათალეთ, გარეცხეთ, დეფექტები მოაშორეთ, მსხვილად დაჭერით და ქვაბში მოათავსეთ. ცივი წყალი დაასხით და საშუალო ცეცხლზე დადგით. ადუღების შემდეგ მარილი დაუმატეთ და ცოტა ცეცხლს დაუწიეთ, რომ კარტოფილი მუდმივად, მაგრამ არა ძლიერ, დუღდეს. 20-30 წუთით მომზადებამდე ხარშეთ. შემდეგ წყალი გადაწურეთ.
2. სანამ კარტოფილი იხარშება, ხახვი წვრილად დაჭერით. ტაფაზე კარაქის ნაჭერი გაადნეთ და დაჭრილი ხახვი დაუმატეთ. ოქროსფერ შეფერილობამდე და დარბილებამდე თუშეთ.
3. მოხარშული კარტოფილი საჭყლეტით დაჭყლიტეთ და შემწვარი ხახვი ცხიმიანად დაუმატეთ.
4. კიდევ ერთხელ კარგად აურიეთ, გასინჯეთ. თუ მოგწონთ, ისე დატოვეთ, როგორც არის. თუ გემო არ გაკმაყოფილებთ, მარილი და სანელებლები დაუმატეთ. როგორც ნებისმიერი სხვა ღვეზელისთვის, შიგთავსი მარილიანი უნდა იყოს, მაგრამ არა ზედმეტად.
5. კარტოფილის მასიდან პატარა ბურთულები გააკეთეთ და საჭრელ დაფაზე დააწყვეთ. ჯერჯერობით შეგიძლიათ პარკი დააფაროთ, რომ არ ჩამოსრიალდეს.
6. ახლა ცომი მოამზადეთ. ღრმა თასში კვერცხი ათქვიფეთ, მარილი დაუმატეთ. კეფირი ჩაასხით (მის ნაცვლად შეგიძლიათ რძე გამოიყენოთ).
7. კარგად აურიეთ და ნაწილ–ნაწილ გაცრილი ფქვილის და გამაფხვიერებელის მასა დაუმატეთ.
8. ერთგვაროვანი, თხელი ცომი სათქვეფით მოზილეთ. ბლინების ცომზე ცოტა სქელი უნდა იყოს.
9. ტაფაზე ზეთი დაასხით და ცეცხლზე დადგით. როცა გახურდება, კარტოფილის ბურთი ცომში ჩადეთ, ყველა მხრიდან კარგად ამოავლეთ, ჩანგლით ამოიღეთ და ტაფაზე გადაიტანეთ.
10. ღვეზელებით ყველა თავისუფალი ადგილი შეავსეთ და თავსახურის გარეშე ოქროსფერ შეფერილობამდე საშუალო ცეცხლზე შეწვით. შიგთავსი უკვე მზადაა, ამიტომ არ ინერვიულოთ იმაზე, გამოცხვება თუ არა.
11. ღვეზელი მეორე მხარეს გადააბრუნეთ და მომზადებამდე მიიყვანეთ.
12. მზა ღვეზელი ჯერ ქაღალდის პირსახოცზე გადაიტანეთ. როცა ზედმეტი ცხიმი მოშორდება, თეფშზე დააწყვეთ და ჩაისთან ერთად პურის ნაცვლად გაიტანეთ. ცომი თხელი და ხრაშუნა გამოვა – ნამდვილი გემრიელობა.