როგორი დესერტები დაამშვენებს ნებისმიერ დღესასწაულს

948

ლიმონის ვაფლისგან დამზადებული მარწყვები, გედები ბეზესგან, კალა ორცხობილები,ზღარბები, ალუბლები შაქარში… გახსოვთ ეს ტკბილეული? ძველად არცერთი ქორწილი არ ჩაივლიდა ამ დესერტების გარეშე.

ტკბილეული ქორწილისთვის

აყვავებულ არდადეგებზე ეს ხელნაკეთი ტკბილეული თავისი სილამაზით იპყრობდა ბავშვების გულს. დედა ხშირად ამზადებდა კერძებსა და დესერტებს ქორწილებისთვის, იუბილეებისა და გამოსამშვიდობებელი საღამოებისთვის. მის მიერ მომზადებული ტკბილეული არაფრით ჩამოუვარდებოდა მაღაზიაში ნაყიდს.

ამ ტკბილეულის რეცეპტები დროთა განმავლობაში დაიკარგა, მაგრამ ჩვენმა რედაქციამ იპოვა ისინი და აღადგინა.

საქორწილო ტკბილეული “გრაფინია ალუბალი”

ინგრედიენტები

  • 750 გრ შაქრის პუდრი
  • 3 ჩ.კ. სწრაფადხსნადი ჟელატინი
  • 1,25 ჩ.კ. ლიმონმჟავა
  • 150 მლ ვაშლის წვენი ან წყალი
  • 0,5 ჭიქა წვენი (ალუბლის, ჭარხლის, ფორთოხლის ან სტაფილოს)
  • 0,5 ჭიქა შაქარი
  • 1 ს.კ. სიმინდის სახამებელი

მომზადების წესი

1. გახსენით ჟელატინი წყალში ან ვაშლის წვენში და დაელოდეთ, რომ გაღვივდეს. ამ დროის განმავლობაში გაცერით შაქრის პუდრი და დაუმატეთ მას 1 ჩ.კ. ლიმონმჟავა.

2. კარგად მოურიეთ ჟელატინს, რომ მთლიანად გაიხსნას. მიღებული ნაზავიდან აიღეთ 0,5 ჭიქა სითხე (დანარჩენი არ დაგჭირდებათ) და თანდათან დაუმატეთ შაქრის პუდრი. მოზილეთ მასა, იგი უნდა იყოს სქელი და ცოტა წებოვანი.

3. ნაზავი გააჩერეთ ოთახის ტემპერატურაზე 10 წუთით. შემდეგ დაამრგვალეთ. თუ იგი კარგად შეინარჩუნებს ფორმას, ესე იგი, მასა მზადაა. თუ ნაზავი ძალიან რბილია და ბურთი
სრიალებს”, დაუმატეთ ცოტაოდენი შაქრის პუდრი.

4. ახლა კი სწრაფად იმოქმედეთ, რადგან მასა მალევე შრება და პერიოდულად უნდა მოურიოთ. შაქრის მასისგან პატარ-პატარა ბურთულები გააკეთეთ და თითოეულში ფიჭვის ნემსები ჩაასეთ.

5. იმისათვის, რომ ბურთები არ ეკრობოდეს, ხელზე პერიოდულად წაისვით სიმინდის სახამებლისა და შაქრის პუდრის ნაზავი.

6. დაალაგეთ ალუბლები დიდ თეფშზე და ცოტათი გააშრეთ.

7. ჭარხლის წვენს დაუმატეთ 0,25 გრ ლიმონმჟავა. თითოეული ალუბალი ყუნწით დაიჭირეთ და ამოავლეთ ჭარხლის წვენში 2-3 წამით. შემდეგ ამოავლეთ კენკრა შაქარში და ლანგარზე დაალაგეთ. შედგით მაცივარში, სანამ ბოლომდე გაცივდება.

ნამცხვარი “მარწვი” ვაფლისგან

ინგრედიენტები

  • 500 გრ ვაფლი
  • 200 გრ კარაქი
  • 1,5 ჩ.კ. ლიმონმჟავა
  • 1 ჭიქა ჭარხლის წვენი
  • 3 ს.კ. შაქარი

1. გახეხეთ ან დააბლენდერეთ ვაფლი. დაუმატეთ დარბილებული კარაქი და მოურიეთ.

2. მიღებული ცომისგან გააკეთეთ კონუსები, დაალაგეთ თეფშზე და მოათავსეთ მაცივარში 15 წუთით.

3. შეურიეთ ერთმანეთს ჭარხლის წვენი და ლიმონმჟავა. გამაგრებული კონუსები ამოავლეთ ჭარხლის წვენში, შემდეგ კი შაქარში. პიტნისგან გააკეთეთ მარწყვის “კუდები”.

ნამცხვარი “ზღარბები”

ინგრედიენტები

  • 400 გრ ფხვიერი ორცხობილა
  • 0,5 ქილა შედედებული რძე
  • 150 გრ კარაქი
  • 4 ს.კ. კაკაო
  • 4 ს.კ. ყაყაჩოს თესლი
  • 2 ს.კ. შაქრის პუდრი
  • 100 გრ მზესუმზირის გარჩეული თესლი
  • შოკოლადის ნამცეცები გასაფორმებლად

1. დააბლენდერეთ ორცხობილა. დაუმატეთ დარბილებული კარაქი, კაკაო და შედედებული რძე.

2. მიღებული მასიდან გააკეთეთ ზღარბები. ამოავლეთ პროდუქტი შაქრის პუდრსა და ყაყაჩოს თესლში, “სახე” სუფთად დაუტოვეთ.

3. მზესუმზირის თესლისგან ზღარბებს ეკლები გაუკეთეთ, შოკოლადისგან-თვალები და ცხვირი. მზა ნამცხვრები შეინახეთ მაცივარში 30 წუთით.