გასტრონომიას რედაქცია ხშირად გთავაზობთ პეროგებისა და ღვეზელების მრავალფეროვან რეცეპტებს. დღესაც შემოგთავაზებთ ერთ ფერად და გემრიელი პეროგის რეცეპტს. ჟოლოსა და ქოქოსის კომბინაცია იდეალურად ერწყმის ერთმანეთს.
ინგრედიენტები:
ცომი:
- 375 გ ფქვილი
- 150 გ შაქრის პუდრი
- 200 გ ცივი კარაქი, კუბებად დაჭრილი
- 2 დიდი კვერცხის გული
- 1-2 ჩაის კოვზი ცივი წყალი
გულსართი:
- 125 გ ქოქოსის ფანტელი
- 90 გ კარაქი, გამდნარი
- 70 გ შაქარი
- 3 სუფრის კოვზი ცხიმიანი ნაღები
- 2 დიდი კვერცხის გული
- 1 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი (ესენცია)
- 4 ფინჯანი (600 გ) ჟოლო
- 1 სუფრის კოვზი რძე
- შაქრის პუდრი – მოსაყრელად
ულუფა: 6-8
მომზადება: 30 წუთი + 1 საათი გასაცივებლად
ცხობა: 35 წუთი
დონე: 2
მომზდების წესი:
- ცომი: მოუსვით ცხიმი 25 სმ დიამეტრის მქონე ტარტის ფორმას, რათა ადვილად გადმოიღოთ ნამცხვარი.
- თასში შეურიეთ ფქვილი და კაკაო. ფქვილის ნაზავი, შაქრის პუდრი და კარაქი სამზარეულოს კომბაინში დაამუშავეთ, სანამ მასა პურის ნამცეცების ტექსტურას არ დაემსგავსება.
- დაუმატეთ კვერცხის გული და 2 ჩაის კოვზი წყალი, ურიეთ. თუ საჭიროა, კიდევ დაუმატეთ წყალი, რომ ცომი შეიკარას.
- ზილეთ ცომი, ვიდრე რბილი და ფუმფულა არ გახდება. გადაიტანეთ პატარა ჯამში. თავზე დააფარეთ ცელოფანი და გააცივეთ 30 წუთი.
- ცომი გაყავით შუაზე და სუფთა, ოდნავ ფქვილმოყრილ დაფაზე 5 მმ სისქეზე გააბრტყელეთ.
- ერთი ნაწილი მოათავსეთ ყალიბში და გვერდები შემოაჭერით. თავზე დააფარეთ და მაცივარში გააცივეთ 30 წუთი. ცომის მეორე ნაწილი ფართო თეფშზე მოათავსეთ და ისიც მაცივარში შეინახეთ. გააცხელეთ ღუმელი 180 გრადუსზე.
- ცომიან ყალიბს პერგამენტი დააფარეთ და მშრალი მარცვლეული (ბარდა, ცერცვი, ოსპი, ბრინჯი და სხვ. ) მოაყარეთ.
- აცხვეთ 15 წუთი, სანამ ღია ოქროსფერს არ მიიღებს.
- აიღეთ ქაღალდი და სიმძიმე და დადგით გასაცივებლად.
- გულსართი: საშუალო ზომის ჯამში შეურიეთ 90 გ ქოქოსი, კარაქი, შაქარი, ნაღები, 1 კვერცხის გული და ვანილი. დაუმატეთ ჟოლო და კარგად მოურიეთ.
- გულსართი ყალიბში გადაიტანეთ, მორჩენილი ცომი ზემოდან დაადეთ და კიდეები შეუკარით. ცომი ორგან გასერეთ, რომ ორთქლი ამოვიდეს.
- პატარა ჯამში შეურიეთ კვერცხის გული და რძე და გადაუსვით ცომს. მოაყარეთ მორჩენილი ქოქოსი.
- აცხვეთ 20 წუთი, სანამ ოქროსფერ-ყავისფერს მიიღებს.
- მოაყარეთ შაქრის პუდრი. სუფრაზე მიიტანეთ თბილი ან ოთახის ტემპერატურისა.