ოქროს კულიჩი, რომელიც დიდხანს არ ხმება

662

მალე აღდგომა დადგება. 2022 წლის 3 მარტს დიდი მარხვა დაიწყო. მარხვა 23 აპრილს დასრულდება, ხოლო მეორე დღეს, კვირას აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწაულს აღვნიშნავთ. დღესასწაულისთვის პირველ რიგში შინაგანად უნდა მოვემზადოთ: ვილოცოთ და ავი ფიქრებისგან თავი შევიკავოთ, ცოდვები მოვინანიოთ და სხეული და სული ცდუნებისგან დავიცვათ. გიამბობთ, როგორ აცხობდა ღრმად მორწმუნე ბებია სააღდგომო კულიჩს. კულიჩს ცუკატებით სოფელში ღუმელში აცხობდა.

კულიჩი ცუკატებით

ჩვენს ოჯახში სააღდგომო კულიჩს ყოველთვის ბებია აცხობდა. მისი გარდაცვალების შემდეგ კულიჩის დამოუკიდებლად გამოცხობა არასდროს მიცდია, რადგან გაფუჭების მეშინოდა. ბებიას მსგავსი მაინც არ გამომივა. მისი კულიჩი იყო მოყვითალო და ძალიან ნაზი. დიდი მარხვის შემდეგ ასეთი პური ძალიან გემრიელი იყო.

როგორც იქნა, ბებიას კულინარიულ წიგნში ვიპოვე რეცეპტი, რომელიც პირველივე ცდაზე წარმატებულ შედეგს მპირდებოდა. წინასწარ ვარჯიში დავიწყე. ახლა ზუსტად ვიცი, რომ იდეალური რეცეპტია მათთვის, ვისაც კულიჩი დამოუკიდებლად არასდროს გამოუცხვია.

ინგრედიენტები:

  • 250 მლ მოხარშული რძე
  • 12 გ მშრალი საფუარი
  • 3 კვერცხი
  • 3 კვერცხის გული
  • 150 გ კარაქი
  • 700 გ ფქვილი
  • 250 გ შაქარი
  • 30 გ თაფლი
  • 20 გ ლიმონის ცედრა
  • 20 გ ფორთოხლის ცედრა
  • 5 გ მარილი
  • 150 გ ცუკატი
  • 0,5 ჩ/კ კურკუმა
  • 150 გ ქიშმიში
  • 2 გ ვანილი
  • 100 მლ ფორთოხლის წვენი

მომზადების წესი:

1. პირველ რიგში, მოხარშული რძე მოამზადეთ. რძე ქვაბში ჩაასხით, ადუღებამდე მიიყვანეთ, შემდეგ ცეცხლს დაუწიეთ და პერიოდულად ქაფი მოხადეთ. სუსტ ცეცხლზე 3 საათით ხარშეთ. ამის შემდეგ რძე ცომეულს დაუმატეთ.

2. რძე 38 გრადუსამდე გააგრილეთ და ცომის ხაში მოამზადეთ. 12 გ საფუარი და 250 მლ მოხარშული რძე აურიეთ. თბილ ადგილას 7 წუთით გააჩერეთ.

3. რბილი კარაქი, 50 გ შაქარი და 3 კვერცხის გული ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ, 3 კვერცხი და საფუარის და რძის ნარევი დაუმატეთ. კარგად აურიეთ. ხაში თბილ ადგილას 12 საათით გააჩერეთ.

4. ქიშმიში გარეცხეთ და 100 მლ ფორთოხლის წვენი დაასხით. უბრალოდ მდუღარე წყალიც შეგიძლიათ დაასხათ.

5. ფორთოხლის და ლიმონის ცედრა 200 გ შაქარს აურიეთ. ხაშს ვანილი, თაფლი, შაქარი და ფქვილი, კურკუმა და მწიკვი მარილი დაუმატეთ. წებოვანი ერთგვაროვანი ცომი ხელით ან მიქსერით მოზილეთ.

6. ცომს ცუკატები და ქიშმიში დაუმატეთ. ღრმა თასში ან ქვაბში დატოვეთ, პარკი დააფარეთ და თბილ ადგილას 1,5 საათით გააჩერეთ, რომ ცომი მოცულობაში 2-ჯერ გაიზარდოს.

7. ცომი 4 ნაწილად გაყავით. საცხობ ლანგარზე ფორმები დააწყვეთ და პირსახოც დაფარებული 1 საათით გააჩერეთ. ახლა პირსახოცი მოაშორეთ და კულიჩი კიდევ 1 საათით ოთახის ტემპერატურაზე გააჩერეთ. ღუმელი 170 გრადუსამდე გააცხელეთ.

8. კულიჩები 13 სმ დიამეტრის ფორმებში 35-45 წუთით აცხვეთ. მზაობა კბილის ჩხირით შეამოწმეთ.

დარჩენილი კვერცხის ცილებით ჭიქური შეგიძლიათ მოამზადოთ და კულიჩის თავი გააფორმოთ. ცომეულს საფუარის სუნი არ აქვს, კულიჩი საკმაოდ დიდხანს რბილი რჩება და არ ხმება. ჭიქური შაქრის ფხვნილით ან ცუკატებით გააფორმეთ.

რედაქციის რჩევა

კულიჩი პირველივე ჯერზე რომ გამოვიდეს, ყველა ინგრედიენტი ზუსტად ერთი ტემპერატურის უნდა იყოს. ცომი ბნელ, თბილ ადგილას მოცულობაში 3-ჯერ უნდა გაიზარდოს. კულიჩი კარგი განწყობით და ლოცვით უნდა მოამზადოთ. ასე გემრიელ კულიჩს გამოაცხობთ. ცომი სჯობს ხელით მოზილოთ, მაგრამ თუ ბევრია, ცომის მიქსერი გამოიყენეთ. კულიჩი რომ არ დაიწვას, პატარა ფორმები გამოიყენეთ. ასე კულიჩის ძირი და ზედა თავი შეწითლდება, ცომი ყველა მხრიდან თანაბრად გამოცხვება.