პირველად ვაშლიანი ფუნჩულა წვეულებაზე გავსინჯე. სტუმრებმა ნაზი, ზომიერი ტკბილი ფუნჩულა დააფასეს. რეცეპტის მოსაპოვებლად ადგილი დავიკავე. დიასახლისმა მომზადების ტექნოლოგია სიხარულით გამიზიარა. ახლა ამ ფუნჩულას თითქმის ყოველდღე ვაცხობ.
ფუნჩულას ვაშლის შიგთავსით ოქროსფერს ვუწოდებ. დესერტის მოსამზადებლად მარტივი და ხელმისაწვდომი პროდუქტები გჭირდებათ, რომელსაც სამზარეულოში იპოვით. ვაშლიანი ფუნჩულის გამოცხობა მარტივია. საფუარის ცომის მომზადებას დიდი ძალისხმევა არ სჭირდება, შიგთავსს გახეხვაც არ სჭირდება.
როგორ მოვამზადოთ ნაზი ვაშლიანი ფუნჩულები
ასე გამოვა ბევრი ვაშლის შიგთავსი და ძალიან ცოტა ცომი. ცომი ხრაშუნა, შაქრიანი ქერქით გამოდის. ცხობის პროცესში ფუნჩულას შიგთავსი დარბილდება და კრემიანი გახდება.
ინგრედიენტები:
- 100 გ კარაქი
- 230 გ ხორბლის ფქვილი
- 100 გ შაქარი
- 6 ვაშლი
- 100 გ არაჟანი
- 1 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
- 0,3 ჩ/კ მარილი
- 1 კვერცხი
მომზადების წესი:
1. გამდნარი კარაქი, არაჟანი, 50 გ შაქარი და მარილი აურიეთ.
2. ფქვილი და გამაფხვიერებელი გაცერით, ელასტიური და რბილი ცომი მოზილეთ. 1 საათით მაცივარში შეინახეთ.
3. ვაშლი გარეცხეთ და გაამშრალეთ. თითოეული შუაზე გაჭერით და შუაგული მოაშორეთ.
4. ცომი 12 ნაწილად დაყავით. თითოეული წრიულად გააბრტყელეთ. ცენტრში ვაშლის ნახევარი ჩადეთ და ცომის კიდეები შეკარით.
5. თითოეული ფუნჩულა ჯერ ათქვეფილ კვერცხში ამოავლეთ, შემდეგ შაქარში. პერგამენტ დაფარებულ საცხობ ფორმაზე გადაიტანეთ. 200 გრადუსზე 35-40 წუთით აცხვეთ.
ფუნჩულა ფხვიერი ცომით სხვა შიგთავსითაც შეგიძლიათ მოამზადოთ. როგორც ხილის და კენკრის ნაჭრები, ასევე კრემი, მურაბა, შოკოლადის პასტა, შესქელებული რძე. კიდეები მჭიდროდ შეკარით და დარწმუნდით, რომ ნახვრეტი არაა. ასე შიგთავსი ცომიდან არ გადმოიღვრება, ხოლო დესერტი გემრიელი და ლამაზი გამოვა.