მარწყვიანი გირცები დეიდა ზოიას საფირმო რეცეპტით

14

დროა მარწყვიანი გირცები წყალზე მოხარშოთ. ეს შესაძლო ვარიანტებს შორის ყველაზე ხელმისაწვდომი და პრაქტიკულია. რა თქმა უნდა, სხვადასხვა რეცეპტი არსებობს, რომელთა შესახებაც გიამბობთ. გირჩევთ კვლებიდან ან მაღაზიიდან წვნიანი და ტკბილი წითელი კენკრა მოიმარაგოთ. მარწყვის სეზონი გახურებულია.

მარწყვიანი გირცები წყალზე

ცოტამ თუ იცის, რომ გირცები არა მხოლოდ კარტოფილით, კომბოსტოთი, სოკოთი ან ხაჭოთი მზადდება. ეს სერიოზული შეცდომაა, რადგან ალუბლის გირცები თქვენს მაგიდაზე ერთხელ მაინც უნდა მოხვდეს. მით უფრო, ხილის შიგთავსი თამამად შეგიძლიათ შეცვალოთ და ექსპერიმენტები ჩაატაროთ. მარწყვი, ალუბალი, ბანანი, ატამი – ასეთი შიგთავსი არანაკლებ გემრიელია, ვიდრე კარგად ნაცნობი კარტოფილი და სოკო.

ცომის ინგრედიენტები:

  • 2 ჭიქა ფქვილი
  • ¾ ჭიქა წყალი
  • მარილი
  • შაქარი
  • 1 კვერცხი

შიგთავსის ინგრედიენტები:

  • 300 გ მარწყვი
  • 2 ს/კ შაქარი

მომზადების წესი:

  1. გირცთან მუშაობა ცომით უნდა დაიწყოთ. ცივ წყალს მწიკვი სანელებელი და კვერცხი დაუმატეთ. ერთგვაროვანი ნარევის მიღებამდე კარგად აურიეთ. თხევად მასას გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ და ცომი მოზილეთ. გაითვალისწინეთ, რომ ცომი მოქნილი, მაგრამ ძალიან რბილი არ უნდა იყოს. მზა ცომის ბურთი პარკში შეფუთეთ და 10 წუთით მაცივარში შეინახეთ.
  2. მარწყვი კარგად გარეცხეთ და მწვანე ყუნწები მოაშორეთ. მხოლოდ ეს კენკრა გამოიყენეთ ან ალუბალი ან სხვა კენკრა დაუმატეთ. მაგალითად, ჟოლო ან მაყვალი. კენკრას შაქარი დაუმატეთ.
  3. დასვენებული ცომი ოთხ თანაბარ ნაწილად გაყავით და თხელ ბლინებად გააბრტყელეთ. შიგთავსთან მუშაობისას ფრთხილად იყავით. ხილს შაქრის გემო წვენი გამოუვა. წვენი ფრთხილაად გადაასხით და თითოეულ გირცს ცოტა შიგთავსი დაუმატეთ. მარწყვიანი გირცები წყალში დაახლოებით 7 წუთით ხარშეთ.

ალტერნატიული რეცეპტი

ინგრედიენტები:

  • 500 მლ კეფირი
  • 4 ჭიქა ფქვილი
  • 1 კვერცხი
  • 500 გ მარწყვი
  • შაქარი
  • 1 ჩ/კ მარილი

მომზადების წესი:

  1. კეფირი ოდნავ გააცხელეთ და კოვზი სოდა დაუმატეთ. კარგად აურიეთ და თანდათან გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ. მოზელილ ცომს სუფთა პირსახოცი დააფარეთ და 10 წუთით დაასვენეთ.
  2. მარწყვი მოამზადეთ ზუსტად ისე, როგორც პირველ რეცეპტში, მაგრამ ამ შემთხვევაში გირცები მაშინვე გამოძერწეთ. არ დაელოდოთ, სანამ კენკრას წვენი გამოუვა. გირცები ოდნავ მარილიან წყალში 7 წუთით ხარშეთ.

ხილის გირცები არა მხოლოდ ცხელ წყალში, არამედ ორთქლზეც შეგიძლიათ მოამზადოთ. გაგიმართლათ, თუ ორთქლსახარში გაქვთ. რა გააკეთონ მათ, ვისაც სპეციალური მოწყობილობა არ აქვთ, მაგრამ ორთქლზე მომზადებული გირცების მირთმევა სურთ? თუ სახლში მარლა გაქვთ, იმპროვიზებულ ორთქლსახარშს წამებში გააკეთებთ.

ქვაბს ზემოდან მარლა შემოახვიეთ, წყალი აადუღეთ, და მარლაზე გირცები დააწყვეთ. მარლა არ უნდა დაიწიოს, ხოლო გირცები ერთმანეთს არ უნდა ეხებოდეს. ზემოდან რაიმე ღრმა თავსახური ან თასი დააფარეთ. დაიმახსოვრეთ, რომ თასი „თქვენგან“ მოძრაობით უნდა ახადოთ, რომ ცხელი ორთქლით არ დაიწვათ. გემრიელად მიირთვით.