ბეშბარმაკის ისტორია ნანაიურად

913

მათთვის, ვინც ამ კერძს არ იცნობს, ბეშბარმაკი თურქი ხალხის ტრადიციული ხორციან-ფქვილიანი კერძია. თარგმანში ბეშბარმაკი ნიშნავს „ხუთეულს“ ან „ხუთ თითს“.

საქმე იმაშია, რომ ადრე მომთაბარეები არანაირ სუფრის მოწყობილობას არ იყენებდნენ და ყოველთვის ხელით ჭამდნენ. რედაქცია გირჩევთ, რომ ბეშბარმაკი ხელით შეჭამოთ, ასე უფრო გემრიელია!

ტრადიციულად კერძს ღორის, ძროხის ან ცხენის ხორცისგან ამზადებენ, მაგრამ ჩვენ გთავაზობთ რეცეპტს ქათმის ხორცით. გემოთი ტრადიციულ კერძს არაფრით ჩამოუვარდება.

როგორ მოვამზადოთ ბეშბარმაკი

ინგრედიენტები:

  • 1 კგ ქათმის ბარკლები
  • 4 ხახვი
  • 300 გრ სტაფილო
  • 500 მლ წყალი
  • 300 მლ რძე
  • 2 კვერცხი
  • 600 გრ ფქვილი
  • 100 გრ მცენარეული ზეთი
  • 1 კუბი ქათმის ბულიონი
  • 2 ჩ/კ მარილი
  • ½ ჩ/კ წიწაკა

მომზადება:

1. ქათმის ბარკლები პატარა ნაჭრებად დაჭერით და ხორცი ტაფაზე მოწითალო ქერქის წარმოქმნამდე შეწვით.

2. 2 ხახვი წვრილად დაჭერით. სტაფილო კარგად დააქუცმაცეთ. მეორე ტაფაზე სტაფილო და ხახვი შეწვით. აუცილებლად 1 ჩ/კ მარილი და წიწაკა დაუმატეთ.

3. შემწვარი ხორცი სტაფილოს და ხახვს დაუმატეთ. ბულიონის კუბი 0,5 ლ მდუღარე წყალში გახსენით და მიღებული ბულიონი ნარევს დაუმატეთ. კერძი კიდევ 15 წუთით თუშეთ.

4. დროა ცომი მოამზადოთ. ამისთვის ღრმა თასში რძე, კვერცხი, ფქვილი, 1 ჩ/კ მარილი და მცენარეული ზეთი შეაერთეთ. ცომი მოზილეთ, შემდეგ დაახლოებით 30 წუთით გააჩერეთ.

5. მზა ცომი 4 ნაწილად გაყავით და მრგვალი კვერები გააკეთეთ.

6. თითოეული კვერი 2-3 მმ სისქის წრედ გააბრტყელეთ.

7. დარჩენილი ხახვი დააბლენდერეთ. თითოეულ ცომის წრეს მცენარეული ზეთი წაუსვით, შემდეგ ხახვის ფაფა გადაანაწილეთ.

8. წრე რულეტად დაახვიეთ და რამდენიმე თანაბარ ნაწილად დაჭერით.

9. პატარა რულეტები ხორცს და ბოსტნეულს ზემოდან დაადეთ. ბეშბარმაკი კიდევ 30 წუთით სუსტ ცეცხლზე თუშეთ.

ბეშბარმაკი სუფრაზე დიდი თეფშით გაიტანეთ, ცომის რულეტები ქვემოთ მოათავსეთ, ხორცი, ხახვი და სტაფილო კი – ზემოთ.

ამ ნოყიერი კერძის რეცეპტი მეგობრებს სოციალურ ქსელში აუცილებლად გაუზიარეთ.