ალუბლის პეროგი კეფირით: ღრუბელივით ფუმფულა

772

ყოველ ზაფხულს კენკრის და ხილის გაყინვას დროს და ძალას ვუთმობ. მოგვიანებით მთელი წელი ჩემს ოჯახს სითბოს მოგონებებით ახარებს. ოჯახის წევრებს კენკრით მომზადებული სხვადასხვა ცომეული ძალიან უყვართ. მაგალითად, პეროგს ალუბლით და კეფირით ყოველ კვირა ვაცხობ. რეცეპტი მასწავლა მეგობარმა, რომელიც ნებისმიერი კერძის მომზადებას 1 საათზე მეტს არ უთმობს. ამ პეროგით ხშირად მიმასპინძლდება, როცა სტუმრად მპატიჟებს. ერთხელ მისი გამოცხობა გადავწყვიტე და არ ვინანე.

პეროგი კარგია იმით, რომ ალუბლის ნაცვლად ნებისმიერი სხვა კენკრა ან ხილი შეგიძლიათ გამოიყენოთ. როგორც გაყინული, ასევე ახალი ან დაკონსერვებული ხილი თუ კენკრა გამოგადგებათ. ყოველთვის ძალიან ნაზი გამოდის.

ინგრედიენტები:

  • 300 გ ხორბლის ფქვილი
  • 200 მლ კეფირი
  • 3 კვერცხი
  • 120 გ მზესუმზირას ზეთი
  • 150 გ შაქარი
  • 10 გ გამაფხვიერებელი
  • 170 გ კენკრა

მომზადების წესი:

1. კვერცხი და შაქარი მიქსერით კვერცხის გათეთრებამდე ათქვიფეთ.

2. კვერცხის ნარევს კეფირი და მცენარეული ზეთი დაუმატეთ და კვლავ აურიეთ.

3. ცალკე თასში ფქვილი გაცერით და გამაფხვიერებელი დაუმატეთ. ფქვილის მასა ნარევს ულუფებად დაუმატეთ და ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ. თხევადი არაჟნის მსგავსი ცომი უნდა მიიღოთ.

4. ახლა აიღეთ საცხობი ფორმა, რომელშიც პეროგის გამოცხობას აპირებთ. პერგამენტის ქაღალდი დააფინეთ და ფორმის ძირს ზეთი წაუსვით. ცომი ფორმაში ჩაასხით და გაათანაბრეთ.

5. ზემოდან კენკრა დააწყვეთ. პირადად დაკონსერვებულ ალუბალს კურკების გარეშე ვიყენებ, მაგრამ შეგიძლიათ გამოიყენოთ მოცხარი, ატამი და ქლიავი.

6. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 30-50 წუთით აცხვეთ. ზუსტი დრო თქვენი ღუმელის სიძლიერეზეა დამოკიდებული. პეროგის მზაობა ხის ჩხირით შეამოწმეთ. მზა პეროგს შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ. გემრიელად მიირთვით!

კეფირზე მომზადებული ალუბლის პეროგი ძალიან მაღალი, წვნიანი და ფაფუკი გამოდის.