უბრალოდ ყველაფერს ვურევ, კეფირიანი მედოკი ღუმელში თავისით იზრდება

337

თუ გსურთ სამზარეულოში ექსპერიმენტების ჩატარება, მაგრამ მაცივარი ცარიელია, გეტყვით, რა გააკეთოთ. კეფირიანი ცომეული ზუსტად ისაა, რაც მოწყენილ დიასახლისს ან დამწყებ მზარეულს სჭირდება. მინიმუმი საქმე, სწრაფი შედეგი და ყოველთვის გემრიელი დესერტი. ჯერ კიდევ თბილის მირთმევას გირჩევთ.

მზა ცომეული რაღაც დიდის ბაზად შეგიძლიათ გამოიყენოთ. კრემის ან ჯემის დამატებით მრავალფენიან ტორტად გადაიქცევა. პორციებად შეგიძლიათ დაჭრათ და ტკბილი მისაფრქვევი მოაყაროთ. ასე ნამცხვარი გამოვა, რომელიც დილით ფინჯან ჩაის იდეალურად უხდება.

ინგრედიენტები:

  • 2 კვერცხი
  • 50 გ შაქარი
  • 120 გ თაფლი
  • 120 მლ კეფირი
  • 1 ჩ/კ სოდა
  • 1 ს/კ დარიჩინი ან ცომეულის სანელებლები
  • 200 გ ფქვილი
  • 70 გ ქიშმიში

მომზადების წესი:

1. კვერცხი ღრმა თასში ჩატეხეთ და შაქარი დაუმატეთ. მიქსერით მოცულობის გაზრდამდე და ფერის შეცვლამდე ათქვიფეთ. კვერცხი უნდა გაღიავდეს. მიქსერი ჩართეთ და მეორე ეტაპისთვის მოემზადეთ.

2. ნატურალური თაფლი აიღეთ. სასურველია, რომ თხელი იყოს. მაგარი თაფლი წყლის ორთქლზე გაადნეთ. გათეთრებულ კვერცხის მასას დაუმატეთ და ისევ ათქვიფეთ. 1–2 წუთის შემდეგ მიქსერი გააჩერეთ.

3. ახლა კვერცხის ნარევს კეფირი და სოდა დაუმატეთ. სხვათა შორის, სოდას ჩაქრობა არ სჭირდება. ისევ 1,5 წუთით ათქვიფეთ. მიქსერი შეგიძლიათ გამორთოთ.

4. გაცრილი ფქვილი, დარიჩინი და ქიშმიში დაუმატეთ. სპატულით აურიეთ. თავდაჯერებულად იმუშავეთ, მაგრამ ფრთხილად: ფქვილი თხევად ცომში სრულად უნდა გაიხსნას. თეთრი კვალი არ უნდა იყოს.

5. მოსახერხებელი ფორმა გამოიღეთ და პერგამენტი ჩააფინეთ. ზემოდან ცოტა კარაქი წაუსვით. ცომი დაასხით. გახურებულ ღუმელში 170 გრადუსზე 40 წუთით აცხვეთ. მომზადებამდე 5 წუთით ადრე ღუმელის კარი გააღეთ და ცომეულს დააკვირდით: დროის დამატება სჭირდება თუ უკვე თამამად შეგიძლიათ გამოიღოთ.

მიღებულ ბისკვიტს მიმზიდველი ოქროსფერ–ყავისფერი შეფერილობა აქვს და მაცდურ არომატს აფრქვევს. შაქრის ფხვნილი შეგიძლიათ მოაყაროთ და ნაჭრებად დაჭრათ. თუ სურვილი გაქვთ, ამაზე არ გაჩერდეთ და ზემოთ მოცემული რჩევა გაითვალისწინეთ. ისე მოიქეცით, როგორც მოგწონთ.

თუ წვალება არ გსურთ, მაგრამ რეცეპტი მოგწონთ, მისი შიგთავსი შეცვალეთ. ქიშმიშის ნაცვლად დაქუცმაცებული შემწვარი ნიგოზი დაუმატეთ. გარგარის ჩირი ან შაქარში ამოვლებული ალუბალი შესაფერისია. მთავარია, ბევრი წვენი არ ჰქონდეს. გასაფორმებლად შაქრის ფხვნილის ნაცვლად პიტნის ტოტები ყოველთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ. ბევრი ვარიანტი არსებობს.