ნახევრად ფენოვანი ცომი თავის სახელწოდებას ამართლებს – არის რბილი და ამასთან ფენოვანი და ხრაშუნა. შეგიძლიათ გამოიყენოთ სხვადასხვა ტიპის ღვეზელისა და ხაჭაპურის მოსამზადებლად.
ინგრედიენტები:
- 1 კგ ფქვილი
- 30 მლ ზეთი
- 3 კვერცხის გული
- 1 ჩ.კ. მარილი
- 400 მლ რძე
- 2 ჩ.კ. მშრალი საფუარი
- 100 მლ წყალი
- 200 გ კარაქი ან მარგარინი
- 100 გ კარაქი
ცომის მომზადება:
- თბილ რძესა და წყალში გახსენით საფუარი. შეურიეთ მარილი, გამდნარი კარაქი, კვერცხის გულები და ფქვილი.
- მოზილეთ ცომი, ჩადეთ ჯამში, გადააფარეთ ტილო და დადგით ასაფუებლად. აფუებული ცომი ჩაზილეთ ზეთიანი ხელებით და კიდევ ერთხელ დადგით, რომ აფუვდეს.
- როდესაც ცომი აფუვდება, ამოიღეთ თასიდან, დადეთ ფქვილმოყრილ დაფაზე და ოთხკუთხა ფორმით გააბრტყელეთ.
- წაუსვით 70 გ კარაქი ან მარგარინი. ეცადეთ, ცომის ფენა თანაბარი სისქის იყოს. კარაქიც თანაბრად გაანაწილეთ.
- ცომი რულეტივით გადაახვიეთ და ზემოდანაც წაუსვით 30 გ კარაქი.
- ცომი აქეთ – იქიდან გადმოკეცეთ, გაახვიეთ ცელოფანში და 30 წუთით შედეთ მაცივარში. ცომი ზემოხსენებული წესით კიდევ ერთხელ დაამუშავეთ. 30 წუთის შემდეგ შეგიძლიათ გამოიყენოთ.