ბურახი ზაფხულის კლასიკური გამაგრილებელი სასმელია, რომელიც ბავშვობის გემოს გახსენებს. ალბათ, უამრავ დიასახლისს მოუნდომებია მისი შინ მომზადება. მოდით, ჩვენ დღეს ბურახის რეცეპტურა ოდნავ შევცვალოთ!
ჩვენ მიჩვეული ვართ ბურახის ტრადიციული რეცეპტით – პურით მომზადებას. უპურო ბურახი კი ორიგინალს არაფრით ჩამოუვარდება. ალაოსა და ქიშმიშის წყალობით, სასმელი პურიანი ბურახის გემოს იღებს, პიკანტურობისთვის კი შეგიძლიათ დაამატოთ ლიმონი და ჯანჯაფილი.
ინგრედიენტები
- 2 ს.კ. საფუარი
- 2 ს.კ. ხორბალი
- 2 ს.კ. ჭვავის ფქვილი
- 6 ს.კ. შაქარი
- 2 ს.კ. ქიშმიში
- 3 ლ წყალი
მომზადება
1. შეურიეთ თასში 2 ს.კ. შაქარი, ჭვავის ფერმენტირებული ალაო და ფქვილი, ჩაყარეთ 3-ლიტრიან ქილაში და დაასხით 0,5 ლ მდუღარე წყალი. მოურიეთ.
2. 5 წუთში დაუმატეთ კიდევ 1 ლ წყალი. როცა შემადგენლობა გაცივდება, დაუმატეთ საფუარი.
3. მოურიეთ მასას და დაუმატეთ გრილი წყალი ისე რომ ქილა შეივსოს. დააფარეთ მარლა, დადგით 24 საათით, პერიოდულად ურიეთ.
4. შემდეგ დაწურეთ ბურახი, დაამატეთ 3-4 ს.კ. შაქარი ან თაფლი და ქიშმიში.
5. დააფარეთ თავსახური და შედგით მაცივარში. შეგიძლიათ მიირთვათ მალევე ან 2 დღეში – ოდნავ შემაგრებული.
უპურო ბურახი სიახლეს არ წარმოადგენს. მას ერთ დროს ასე ამზადებდნენ, როცა ფქვილი ხელთ არ ჰქონდათ. თქვენ რომელი გირჩევნიათ, მაღაზიის თუ შინ მომზადებული? გაგვიზიარეთ კომენტარებში!