ჩაის პეროგი ჩემს ოჯახში ყოველთვის მოთხოვნადი იყო, ამიტომ დედა ხშირად აცხობდა. აი, მეც ამ დიდებული დესერტის გამოცხობა გადავწყვიტე. მართალია, ორიგინალურ რეცეპტში ჩვეულებრივ რომელიღაც ძველი მურაბა გამოიყენებოდა. ცვლილებების შეტანა გადავწყვიტე. ძველი მურაბა კაკლით და ჩაიში ჩალბობილი ჩირით ჩავანაცვლე. ვთქვა, რომ გემრიელი გამოვიდა, ნიშნავს, არაფერი ვთქვა. საოცარი გამოვიდა!
ჩაი კოჭით და დარიჩინით მოვადუღე. პეროგის არომატი ზამთრის ნამდვილ ზღაპართან ასოცირდება. მარტივი შემადგენლობის და სწორი პროპორციების წყალობით პეროგის სინაზე, სიფაფუკე და ფოროვანი სტრუქტურა გაგახარებთ. გემო იდეალურია: ზომიერად ტკბილი და ხილ–კაკლის ნოტებით გამდიდრებული.
ჩაის პეროგი კაკლით და ჩირით: მომზადების ნიუანსები
პეროგი სველი ბისკვიტის მოყვარულებს 100%–ით მოეწონებათ. შიგთავსით ექსპერიმენტები შეგიძლიათ ჩაატაროთ. გამოვიყენე ის, რაც იმ დროს სახლში მქონდა. აიღეთ სხვა კაკალი, მაგალითად, კეშიუ, ნუში ან თხილი, სცადეთ ცუკატებით, ლეღვით ან შტოშით მომზადება. დარწმუნებული ვარ, რომ არანაკლებ გემრიელი გამოვა. თუ გსურთ, რომ უფრო დიეტური დესერტი მიიღოთ, ბოლოს შოკოლადის ჭიქური არ მოასხათ.
ინგრედიენტები:
- 2 ჭიქა ხორბლის ფქვილი
- 180 გ შაქარი
- 1 ჩ/კ დარიჩინი
- 1 ჩ/კ სოდა
- 2 ჩ/კ შავი ჩაი
- 60 გ შავქლიავი
- 60 გ გარგარის ჩირი
- 3 ს/კ რძე
- 4 კვერცხი
- 10 გ ვანილი
- 1 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
- 100 მლ მზესუმზირის ზეთი
- 100 გ ნიგოზი
- 70 გ ქიშმიში
- 100 გ შავი შოკოლადი
- 1 ს/კ კარაქი
მომზადების წესი:
1. ჩირი გარეცხეთ და ქაღალდის ხელსახოცზე გაამშრალეთ. შემდეგ წვრილად დაჭერით.
2. ჩაის ორი ჭიქა მდუღარე წყალი დაასხით, 5 წუთით გააჩერეთ, შემდეგ გადაწურეთ. დაჭრილი ჩირი თასში ჩაყარეთ და მზა ჩაი დაასხით. აურიეთ, გაგრილება აცადეთ და ღამით მაცივარში შეინახეთ.
3. კვერცხის გულები და ცილები დააცალკევეთ. კვერცხის გულები, ვანილი და შაქარი აურიეთ. ფაფუკი მასის მიღებამდე ათქვეფეთ. ფქვილი, გამაფხვიერებელი, დარიჩინი და სოდა გაცერით.
4. კვერცხის გულის ნარევის ათქვეფა გააგრძელეთ, თანდათან ფქვილის ნარევი დაუმატეთ, შემდეგ მცენარეული ზეთი წვრილ–წვრილად ჩაასხით.
5. კვერცხის ცილები მწიკვ მარილთან ერთად სქელი ქაფის მიღებამდე ათქვეფეთ. ქაფი ცომს დაუმატეთ და კოვზით ან სპატულით ფრთხილად აურიეთ.
6. ჩირი მაცივრიდან გამოიღეთ და ჩაი ცალკე თასში გადაწურეთ. ჩირს დაქუცმაცებული ნიგოზი დაუმატეთ და აურიეთ. ჩირის ნარევი ჩაისთან ერთად ცომს დაუმატეთ და კოვზით აურიეთ.
7. საცხობ ფორმას კარაქი წაუსვით და ფქვილი მსუბუქად მოაყარეთ. პერგამენტის ქაღალდი ჩააფინეთ და ცომი ჩაასხით.
8. წინასწარ 170 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში მოათავსეთ და 60 წუთით აცხვეთ. მზაობა ხის ჩხირით შეამოწმეთ.
9. მზა პეროგს ფორმაშივე გაგრილება აცადეთ, შემდეგ ამოიღეთ. შავი შოკოლადის ფილა წყლის ორთქლზე გაადნეთ. კარაქი და რძე დაუმატეთ. კარგად აურიეთ.
10. ცივი პეროგი შოკოლადის ჭიქურით დაფარეთ. სურვილისამებრ ნიგვზის მსხვილი ნატეხებით ან ქოქოსის ფანტელებით მორთეთ.
მზა დესერტი ნებისმიერ სასმელს შეესაბამება. ჩაი, კაკაო ან რძიანი ყავა შეგიძლიათ დააყოლოთ.