შემწვარი ვაშლები – სახელდახელო, ძალიან სასარგებლო, ძალიან მარტივი და ძალიან გემრიელი დესერტი ან სასუსნავია. თუ გსურთ, შემწვარი ვაშლები სუფრაზე ვანილის კრემთან, ნაყინთან ან ათქვეფილ ნაღებთან ერთად მიიტანეთ.
ინგრედიენტები:
ვაშლები:
4 დიდი მომჟავო ჯიშის ვაშლი (მაგ. გრენი სმიტი ან რომელიმე რბილი ჯიშის)
გულსართი:
- 2 სუფრის კოვზი ღია ყავიფერი შაქარი
- 4 სუფრის კოვზი ქიშმიში
- 1 სუფრის კოვზი წმინდად გახეხილი ფორთოხლის ცედრა
- 2 სუფრის კოვზი ფორთოხლის ახალგამოწურული წვენი
- 1 სუფრის კოვზი ფორთოხლის ჯემი
- 1/2 ჩაის კოვზი დაფქული ჯანჯაფილი
- 2 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი (ესენცია)
ცხობისთვის:
- 16 ცალი მიხაკი
- 1/4 ფინჯანი (60 მლ) ვაშლის წვენი ან ვაშლის ბრენდი
- 2 სუფრის კოვზი კარაქი
- 1 სუფრის კოვზი შაქარი
- 1 ლიმონის ახალგამოწურული წვენი
- 2 სუფრის კოვზი თაფლი
მომზადების წესი:
- ვაშლები: გამოაცალეთ გული თითოეულ ვაშლს ისე, რომ ხვრელი განიერი გამოვიდეს. გააცხელეთ ელექტროღუმელი 150 გრადუსზე.
- საცხობ ლანგარზე ვაშლები მჭიდროდ დაალაგეთ, წაუსვით კარაქი.
- შიგთავსი: ჩამოთვლილი ინგრედიენტები საშუალო ზომის ჯამში შეურიეთ ერთმანეთს.
- შიგთავსით ამოავსეთ ვაშლის გულები და რაც მოგრჩებათ, ზემოდან დაადეთ.
- ცხობა: თითოეულ ვაშლში ჩაარჭვეთ 4 ცალი წვენი. თითოეულ ვაშლს თავზე დაადეთ 1/2 სუფრის კოვზი კარაქი. მოაყარეთ შაქარი.
- გამოაცხვეთ თავდაუხურავი, 20-30 წუთი, რამდენჯერმე მოასხით გამოყოფილი წვენი.
- პატარა ქვაბით დაბალ ცეცხლზე დადგით ლიმონის წვენისა და თაფლის ნარევი. ვაშლებს მოასხით შემთბარი თაფლი და კიდევ 10 წუთით შეაბრუნეთ ღუმელში, სანამ დაიბერება და გასკდომას დააპირებს.
- გააგრილეთ 10 წუთი, თავზე მოასხით ტაფაში დარჩენილი წვენი. სუფრაზე თბილი მიიტანეთ.