ღვეზელი „ლოკოკინა“ საფუარის ცომით და ყველის შიგთავსით

354

გასულ ზაფხულს ტკბილი ღვეზელი „ლოკოკინა“ მარწყვით გამოვაცხვე. ძალიან რბილი და ჰაეროვანი გამოვიდა, საღამოს ჩაიზე მისაყოლებლად იდეალურია. მარწყვის ნაცვლად შეგიძლიათ ყველი ფეტა გამოიყენოთ. ასეთი ცომი ოდნავ განსხვავდება. რეცეპტი უზბეკმა მეზობელმა მასწავლა. ამ ღვეზელით სართულზე ყველა მეზობელს გაუმასპინძლდა, როცა მისმა შვილმა მართვის მოწმობა აიღო. მაშინ რეცეპტი ვერ ვკითხე, მომერიდა. გულნარა სულელი ქალი არაა, ამიტომ ერთხელ მომზადებაში დახმარება მთხოვა. ასე მისი აღმოსავლური საიდუმლო გავიგე.

როგორ მოვამზადოთ ღვეზელი „ლოკოკინა“ ფეტათი

ამ საოცარი ღვეზელის გემოს მთავარი საიდუმლო ცომის მომზადების ტექნოლოგიაა. სანამ ყველით ვავსებ, ცომს ზეთში ვალბობ. ასე ღვეზელი სუპერ რბილი და კრემიანი ხდება, პრაქტიკულად, არ იფშვნება. თავად შეამოწმეთ!

ინგრედიენტები:

  • 300 მლ წყალი
  • 1 ჩ/კ შაქარი
  • 1 ჩ/კ საფუარი
  • 1 ჩ/კ მარილი
  • 600 გ ხორბლის ფქვილი
  • 100 გ კარაქი
  • 200 გ ყველი ფეტა
  • 100 გ მზესუმზირას ზეთი
  • კამა გემოვნებით
  • სეზამი გემოვნებით
  • 1 კვერცხის გული
  • 1 ს/კ რძე

მომზადების წესი:

1. თბილ წყალში შაქარი და მშრალი საფუარი გახსენით. გაცრილი ფქვილი და მარილი დაუმატეთ. ცომი ჯერ თასში მოზილეთ, შემდეგ ფქვილ მოყრილ ზედაპირზე გადაიტანეთ.

2. როცა ცომი ხელზე აღარ მიგეკვრებათ, ძეხვივით დაახვიეთ და 12–14 თანაბარ ნაჭრად დაჭერით. თითოეული ჩაზილეთ და ღვეზელის ფორმა მიეცით.

3. მცენარეული ზეთი და გამდნარი კარაქი აურიეთ. ნარევში თითოეული ცომის ბურთი ამოავლეთ და ფორმაში ჩადეთ. ცომს პარკი დააფარეთ და 20 წუთით გააჩერეთ.

4. ამ დროში ყველი და დაჭრილი კამა აურიეთ. როცა ბურთები მოცულობაში გაიზრდება, მორიგეობით ძალიან თხელ ფირფიტებად გააბრტყელეთ. თითოეულს ცოტა ყველის შიგთავსი წაუსვით.

5. პირველი კვერი გრძელ რულეტად დაახვიეთ და ლოკოკინად დაგრიხეთ. მრგვალი ფორმის ცენტრში მოათავსეთ. დარჩენილი რულეტები ცენტრალურ ლოკოკინას გარშემო შემოახვიეთ.

6. პირსახოცი დააფარეთ და 20 წუთით გააჩერეთ. ახლა ღვეზელს კვერცხის გულის და რძის ნარევი წაუსვით და სეზამი მოაყარეთ. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 40-45 წუთით აცხვეთ.

ახლა პეროგი ცოტა ხნით გააგრილეთ, სამკუთხა ნაჭრებად დაჭერით და მაგიდაზე გაიტანეთ. ცომი ფენოვანია, მაგრამ არ იფშვნება. ძალიან რბილი გამოდის, პირში პირდაპირ დნება. ყველის შიგთავსი ცომის ღვთაებრივ გემოს ავსებს. გირჩევთ!