ფხვიერი ცომი საყვარელ სახლში მომზადებულ ჯემთან ერთად, რა შეიძლება იყოს ამაზე გემრიელი და სულიერი? ეს რეცეპტი 80-იან წლებში კლასელმა გამიზიარა, მას კი დედამ ასწავლა. ფხვიერი ორცხობილა შეგიძლიათ მარტივად და სწრაფად მოამზადოთ მაშინაც, კი თუ კულინარიული ხელოვნების საფუძვლების სწავლას ახლა იწყებთ.
დღესასწაულებზე შიგთავსისთვის გატარებული ლიმონის და შაქრის ნარევს ვიყენებ. სახამებელი საჭირო არაა, ჯემი არ გადმოიღვრება, კვადრატები არ დაიწვება.
ორცხობილა ჯემით
დღეს ფხვიერი კვადრატების რეცეპტს გიზიარებთ. თითებს ჩაიკვნეტთ!
ინგრედიენტები:
- 400 გრ ფქვილი
- 200 გრ კარაქი
- 100 გრ შაქარი
- 1 ჩ/კ ვანილის შაქარი
- 2 კვერცხი
- 1 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
- 200 გრ ჯემი
- მწიკვი მარილი
მომზადება:
1. ცომის მოსამზადებლად ტაფაზე კარაქი გათხელებამდე გაადნეთ და გააგრილეთ.
2. კომფორტულ ჭურჭელში კვერცხი, შაქარი, ვანილის შაქარი და მარილი შაქრის გახსნამდე ათქვიფეთ. გამდნარი კარაქი დაუმატეთ და მიქსერით ათქვიფეთ.
3. ფქვილი და გამაფხვიერებელი გაცერით და ცომს დაუმატეთ. ყურადღება მიაქციეთ იმას, რომ ფქვილი შეიძლება მითითებულზე უფრო მეტი ან ცოტა დაგჭირდეთ. ცომი მოზილეთ.
4. ცომის 1/3 ნაწილი საკვებ ცელოფანში შეახვიეთ და 15 წუთით საყინულეში შედგით.
საცხობ ფორმას ფქვილი ოდნავ მოაყარეთ ან ფოლგა დააფარეთ. ცომის დიდი ნაწილი საცხობ ფორმაზე გადაიტანეთ (მე 35×25 სმ ზომის მაქვს). ცომზე ზემოდან სქელი მურაბა ან ჯემი გადაანაწილეთ.
5. საყინულიდან ცომი გამოიღეთ და მსხვილ სახეხზე გახეხეთ. შემდეგ ჯემს ზემოდან მოაყარეთ. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში ნახევარი საათით აცხვეთ.
6. მზა ორცხობილა გააგრილეთ, შემდეგ კვადრატებად ან მართკუთხედებად დაჭერით. გემრიელად მიირთვით!
ფხვიერი კვადრატების მოსამზადებლად ყოველთვის სქელ მურაბას, ჯემს ან პოვიდლოს ვიყენებ. თუ გეშინიათ, რომ მურაბა გადმოიღვრება, გვერდებზე ცომის საფარი გაუკეთეთ.
სხვათა შორის, ამ რეცეპტისთვის უამრავი ორიგინალური შიგთავსის მოფიქრება შეგიძლიათ, რომ ახლობლები „ახალი“ დესერტით ყოველთვის გააკვირვოთ! ყველაზე ხშირად კლასიკურ ვარიანტს, კომბინირებულს (ჯემი და ხაჭო), მაგრამ ლიმონით ყველაზე გემრიელია.