აჩმა – ქართული ხაჭაპურია მრავალი მოხარშული ფენითა და ყველით. შიგთავსის სახით იყენებენ სულგუნს, იმერულ ყველს ან შერეულს.
ინგრედიენტები
- 200 მლ წყალი
- 1 კგ ფქილი
- 400 გრ მდნარი ყველი
- 1 კგ სულგუნი
- 5 კვერცხი
- 200 გრ არაჟანი
- მარილი გემოვნებით
მომზადება
- ათქვიფეთ კვერცხები, დაუმატეთ წყალი, მარილი და გაცრილი ფქვილი. მოზილეთ ცომი და გაყავით 8 ნაწილად, აქედან ერთი ცოტათი დიდი.
- შექმენით ცომებისგან ბურთულები, დადგით 10 წუთით. შემდეგ დაბეგვეთ და გააბრტყელეთ თხლად.
- დააფინეთ საცხობ ფორმაზე პერგამენტი, წაუსვით კარაქი და დააფინეთ დიდი ზომის ცომი.
- დანარჩენი ცომები ჩაუშვით მდუღარე წყალში 15 წამის განმავლობაში, შემდეგ გაავლეთ ცივ წყალში და დაალაგეთ ქაღალდის ხელსახოცზე.
- გახეხეთ ყველი, შეურიეთ არაჟანთან და დარჩენილ მდნარ კარაქთან.
- უმ ცომზე დააფინეთ 4 მოხარშული ცომი, ყოველივეს წაუსვით კარაქი. ზემოდან მოათავსეთ ნახევარი ცომი.
- დააფინეთ კიდევ სამი მოხარშული ცომი, ასევე წაუსვით მდნარი კარაქი. ზემოდან მოაყარეთ დარჩენილი ყველი. ზემოდან დააფინეთ ცომის ბოლო ფენა.
- შედგით 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 15 წუთით, დააფინეთ ფოლგა, შედეგ დაუკელით 180 გრადუსამდე და კიდევ 10 წუთის განმავლობაში გამოაცხვეთ.
გემრიელად მიირთვით!