მე და ჩემს მეუღლეს ცენტრალურ ევროპაში მოგზაურობა გვიყვარს. პასპორტი, საფულე და პატარა ზურგჩანთა გვყოფნის, რომ საზღვარგარეთ შეუდარებელი დასვენება მოვიწყოთ. ჩეხეთზე განსაკუთრებით თბილი მოგონებები დამრჩა. აქ, პირდაპირ კარლის ხიდზე ფინჯან ჩაის და ტორტ „მარლენკას“ მივირთმევდით.
გულწრფელად ვაღიარებ, რომ ეს ტორტი ჩეხეთში თითქმის ყველგან იყიდებოდა. როგორც კარგ რესტორანში, ასევე სასადილოშიც ამ დესერტს გვთავაზობდნენ. რა თქმა უნდა, მიწოდების დონე და გემო ცოტათი განსხვავდება. თაფლის ნამცხვარი ჩეხებს ძალიან უყვართ.
როგორ მოვამზადოთ ტორტი „მარლენკა“: თაფლიანი ნამცხვარი ჩეხურად
რით განსხვავდება ჩეხური თაფლიანი ნამცხვარი ჩვეულებრივისგან? იქაც ხომ შესქელებულ რძეზე ამზადებენ. ერთმნიშვნელოვანი პასუხი არაა, რადგან მცირე, მაგრამ ბევრი განსხვავება აქვს. ცდად ღირს, რომ პირადი შთაბეჭდილება შეიქმნათ.
ინგრედიენტები:
- 100 გ კარაქი
- 3 ს/კ თაფლი
- 1 ს/კ ძმარი
- 2 გ დარიჩინი
- 310 გ ხორბლის ფქვილი
- ვანილი გემოვნებით
- 290 გ შაქარი
- 1 ჩ/კ სოდა
- 3 კვერცხი
- 2 გ მიხაკი
- 0,5 ლ რძე
- 300 გ შესქელებული მოხარშული რძე
მომზადების წესი:
1. ბისკვიტი გააკეთეთ. რბილი კარაქი, 150 გ შაქარი და თაფლი ღრმა ტაფაზე მოათავსეთ. წყლის ორთქლზე გაადნეთ და ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე სათქვეფით აურიეთ.
2. სოდა ძმრით ჩააქრეთ და ტაფაში ჩაასხით. აურიეთ, ადუღებამდე არ მიიყვანოთ. ცხელ თაფლიან მასას კვერცხი, შემდეგ დარიჩინი და მიხაკი დაუმატეთ.
3. აურიეთ, თანდათან 250 გ ფქვილი დაუმატეთ. ერთგვაროვანი ცომი მოზილეთ. პერგამენტიდან საცხობი ფორმის ზომის 5 წრე გამოჭერით. 22 სმ დიამეტრის ფორმა გამოიყენეთ.
4. მორიგეობით პერგამენტს საშუალო სისქის ცომის ფენა წაუსვით. 175 გრადუსზე 5-10 წუთით აცხვეთ. 5 ბისკვიტის ფენა გამოვა. გაგრილება აცადეთ.
5. ამ დროში კრემი მოამზადეთ. ღრმა ტაფაში 2 ს/კ ფქვილი, დარჩენილი შაქარი და რძე აურიეთ. ნარევი ხარშეთ, მუდმივად აურიეთ, სანამ ნარევი არ გასქელდება. ახლა ცეცხლი გამორთეთ.
6. ცივ მასას ცოტა ვანილის ესენცია, ასევე მოხარშული შესქელებული რძე დაუმატეთ. ბლენდერით აურიეთ. მზა კრემი მაცივარში 1 საათით შეინახეთ.
7. დროის გასვლის შემდეგ ბისკვიტის ფენებს უსწორმასწორო კიდეები მოაჭერით. თეფში და ბასრი დანა გამოიყენეთ. მოჭრილი ნაჭრები დაფშვენით და დაქუცმაცებულ ნიგოზს აურიეთ.
8. ბისკვიტის ფენებს ცივი კრემი წაუსვით. ტორტს გვერდებსა და ზემოდან ნაფშვენი მოაყარეთ. დესერტი გემოვნებით გააფორმეთ. მთელი ღამე მაცივარში გასაჟღენთად გააჩერეთ.
ჩეხეთში ამ დესერტის ბისკვიტის ფენები ყველგან იყიდება. შეფუთვაზე ვნახე, მაგრამ უცნობია, ვინ ყიდულობს. ჩვენ საყვარელი ტორტის თითოეული ელემენტის დამოუკიდებლად მომზადებას უპირატესობას ვანიჭებთ. ამ რეცეპტით ნამდვილად იდეალური „მარლენკა“ გამოვა.