ბავშვები სკოლის კერძებზე მუდმივად ჩივიან. ხან წვნიანი უგემურია, ხან ფაფაში გოროხებია, ცომეულზე არაფერს ვამბობ. ბებია საუკეთესოდ აცხობს! მაგრამ სკოლის სასადილოზე ცუდ სიტყვას ვერ ვიტყვი. მით უფრო, სწრაფი ღვეზელი, რომელსაც ყოველ მეორე დღეს ვაცხობ, სასადილოს რეცეპტით ვამზადებ.
რეცეპტი დედამ მომცა, როცა ჯერ კიდევ სკოლაში ასწავლიდა. მომგებიანი მონაპოვარია. ღვეზელის ცხობაში ხელი იმდენად გავიწაფე, რომ ცხობის ჩათვლით 30 წუთიც მყოფნის.
როგორ გამოვაცხოთ სწრაფი ვაშლის ღვეზელი
რეცეპტი გამოადგებათ დაკავებულ დიასახლისებს, რომელთაც შინაურული ცომეულის მომზადება უყვართ. ცომს ახალი საფუარის ხაშით ვზელ. წყლის ნაცვლად ზოგჯერ რძეს ვიყენებ, მაგრამ ეს პრინციპული არაა. მთავარია, კარგი განწყობით მოამზადოთ.
ინგრედიენტები:
- 750 გ ხორბლის ფქვილი
- 50 გ საფუარი
- 2-3 მწიკვი მარილი
- 900 გ ვაშლი
- დარიჩინი გემოვნებით
- 375 მლ წყალი
- 125 მლ მზესუმზირას ზეთი
- 150 გ შაქარი
- 60 გ კარაქი
მომზადების წესი:
1. პირველ რიგში, ცომის ხაში მოამზადეთ. ცხელ წყალს ახალი საფუარი, მარილი, 1 ს/კ შაქარი და 6 ს/კ ფქვილი დაუმატეთ. კარგად აურიეთ და პირსახოცი დააფარეთ.
2. ცომის ხაში თბილ ადგილას 5 წუთით გააჩერეთ. ულუფებად დარჩენილი ფქვილი დაუმატეთ. ცომი მოზილეთ და თანდათან მზესუმზირას ზეთი დაუმატეთ.
3. სქელი და მკვრივი ცომი მოზილეთ. სითბოში 10 წუთით გააჩერეთ. ამ დროში ვაშლი გარეცხეთ და გათალეთ. პატარა კუბებად დაჭერით.
4. ამოსული ცომი დაანაწევრეთ. ბურთები გააკეთეთ. თითოეული გააბრტყელეთ და ცენტრში 1–1,5 ჩ/კ ვაშლი მოათავსეთ.
5. შიგთავსს 1 კუბი კარაქი დაუმატეთ, შაქარი და დარიჩინი მოაყარეთ. ღვეზელი პერგამენტ დაფარებულ საცხობ ფორმაზე გადაიტანეთ. 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 15 წუთით აცხვეთ.
სურვილისამებრ ცხობის წინ ღვეზელებს კვერცხის გული წაუსვით და შტრეიზელი მოაყარეთ. სწორედ ასეთი ღვეზელები იყოს ჩემს დროს სკოლის სასადილოში. ცხელ კაკაოსთან ერთად საუკეთესო წასახემსებელია.