ამ რჩევების დახმარებით, თქვენ ყოველთვის იდეალური ცხობილა გამოგივათ.
- ცომს ყოველთვის დაუმატეთ გაზავებული კარტოფილის სახამებელი – ფუნთუშები და ნამცხვრები გამოვა ფაფუკი, მეორე დღისთვისაც კი შეინარჩუნებენ პირვანდელ სირბილეს. ნამცხვარში მთავარია – ჰაეროვანი და ფაფუკი ცომი: ფქვილი აუცილებლად უნდა გაცრათ.
- ყველა ცომს (გარდა პელმენების, ფენოვანი, მოხარშული და ფხვიერი), ნახევარ ლიტრ სითხეზე ემატება 1 სუფრის კოვზი მანანის ბურღული. ეს ხერხი გამოდგება – ბლინის, პურის, ოლადების და ნამცხვრების ცომისთვის.
- ცომს რძის გარდა დაუმატეთ ცოტა წყალი. გახსენით 1 ჩაის კოვზი სოდა 1/2 ჭიქა წყალში და გააქტიურეთ ან ლიმონმჟავით ან ძმრით.
- შენობაში, სადაც მზადდება ცომი, არ უნდა იყოს ორპირი: წინააღმდეგ შემთხვევაში ცხობილა არ იქნება ფაფუკი.
- საფუარიანი ცომის მომზადებისას, ყველა პროდუქტი უნდა იყოს თბილი ან ოთახის ტემპერატურის.
- საფუარიანი ქმნილებებისთვის სითხე ყოველთვის უნდა იყოს 30-35 გრადუსი, ეს არის საფუარის მოქმედების ოქროს შუალედი.
- ცომის ზელვისას ხელები უნდა გქონდეთ მშრალი.
- მანამ, სანამ გამზადებულ მასას ღუმელში მოათავსეთ, დაელოდეთ 15-20 წუთი, რათა ამოფუვდეს.
- ნამცხვარი გამოაცხვეთ საშუალო სიმძლავრეზე.
- ცომისთვის უმჯობესია (საფუარიანი და ფხვიერი) გამოიყენოთ არა გამღვალი კარაქი.
- რძეზე კომზადებული ნამცხვრები მეტად გემრიელი გამოდის.
- საფუარი აუცილებლად უნდა იყოს ახალი, ჩვენ მათი შემოწმების ხერხს გასწავლით: მოამზადეთ აპარა და მოაყარეთ ფქვილი, თუ 30 წუთში მასა არ დასკდება, მაშინ საფუარი არ არის კარგი.
- ზედმეტი შაქრის დამატების შემთხვევაში დესერტი მარტივად დაიწვება.
- გამღვალი ცხიმი ცომს მზადების ბოლოს უნდა დაუმატოთ.
- რათა ნამცხვარი იყოს ფხვიერი ცომს მხოლოდ კვერცხის გული დაუმატეთ.
- მაღალი ნამცხვრები დაბალ ცეცხლზე ცხვება.
- ნამცხვრის ცომი კარგად გააბრტყლელეთ, რათა შიგტავსის გემო კარგად იგრძნობოდეს.
- რათა ნამცხვრის ძირი გამოვიდეს მშრალი, ნამცხვრის პირველ ფენას მოაყარეთ სახამებელი და შემდეგ დაასხით მასა.
- ცომი ზომაზე მეტად არ უნდა ამოიყვანოთ.
- საფუაარიან ცომს შეგიძლიათ წაუსვათ რძე და ასევე შეგიძლიათ მოაყაროთ მარილი, ყაყაჩო და ტმინი.
- დახურულ ნამცხვრებს წაუსვით ათქვეფილი კვერცხი, რძე შაქრიანი წყალი. ამ მეთოდის წყალობით საოცარი ქერქი ექნება დესერტს.
- ნამცხვარს, რომელსაც შაქრის ფხვნილს აყრიან, ასევე უსმევენ ზეთს – რათა კარგი არომატი ჰქონდეს ნამცხვარს.
- კვერცხის ცილა ნამცხვრის ქერქს ბრწყინვალებას ანიჭებს.
- თუ ცომში მეტია ცხიმი და ნაკლებია სითხე, მაშინ მეტად ფხვიერი გამოდის დესერტი.
- თუ ნამცხვარს სოდას დაუმატებთ, ის მეტად მუქი გამოვა.
- თუ ცომის საბრტყელებელს სრიალა ნაჭერს შემოახვევთ, მაში მისი გაბრტყელება ძალიან გაგიადვილდებათ.
- თუ ცომი ზომაზე მეტად სველია, მაში ზემოდან გადააფარეთ პერგამენტის ქაღალდი და გააბრყელეთ.
- ფხვიერი ცომისგან მომზადებული ნამცხვრები გაგრილების შემდეგ გადმოიტანეთ ფორმიდან.
- ქიშმიშის გამოყენებამდე ამოავლეთ ფქვილში.
- თუ ცომის მასა უკვე გაამზადეთ, შეგიძლიათ მარილი ფქვილს დაუმატოთ.
- თუ ცომი შეიცავს ნაკლებ წყალს ის უფრო ფხვიერი გამოდის.
- თუ ცომი უკვე ამოვიდა, მაგრამ თქვენ მის გამოცხობას ვერ ასწრებთ, მაშინ გადააფარეთ სველი ქათალდი.
- ცხელი ნამცხვარი უმჯობესია არ დაჭრათ. მაგრამ თუ ეს პროცესი გარდაუალია, მაშინ დანა დაასველეთ ცხელი წყლით, გაამშრალეთ და დაჭერით.
- თუ ნამცხვარი ფორმიდან არ გადმოდის ძაფი დაიხმარეთ.