როგორ მოვამზადოთ ალუბლისა და შავი მოცხარის ტყლაპი ტრადიციული რეცეპტით

2251

ტყლაპი არის ძველი ტრადიციული რუსული ტკბილეული, რომელიც ახლა თითქმის მივიწყებულია.

ტყლაპი მუქი ფერის მშრალი მარმელადია, ზეფირის მსგავსი, სპეციალურად გასქელებული.

ძველ დროში მას ძლიერად პექტინური ხილისგან ამზადებდნენ – ვაშლის, ქლიავისა და კომშისგან. თანამედროვე ტექნოლოგიებისა და სამზარეულოს გაჯეტების მეშვეობით ამ ტკბილეულის მომზადება ნებისმიერი კენკრისა და ხილისგან საკმაოდ მარტივია.

ამ რეცეპტში არ უნდა მოადუღოთ კენკრის პიურე, რადგან ის განიცდის მსუბუქ თერმულ დამუშავებას, რაც საშუალებას გაძლევთ შეინახოთ მაქსიმალურად შეინარჩუნოთ კენკრაში არსებული ვიტამინები.

ინგრედიენტები

  • 200 გრ შავი მოცხარი
  • 200 გრ ალუბალი
  • 150-200 გრ შაქარი

მომზადების წესი

1. პირველ რიგში, კარგად გაასუფთავეთ და გარეცხეთ კენკრა.

2. შემდეგ მოათავსეთ კენკრა საწურზე, რომ მოშორდეს ზედმეტი სითხე.

3. ჩაყარეთ კენკრა თასში, დაუმატეთ 150-200 გრ შაქარი. კენკრის ნაზავი არ უნდა იყოს ძალიან ტკბილი.

4. დააბლენდერეთ კენკრა, რომ მიიღოთ ერთგვაროვანი, პიურესებრი მასა.

5. რეცეპტში მითითებული ინგრედიენტების რაოდენობა საკმარისია 34 სმ-იანი დიამეტრის მქონე სპეციალური საშრობის ერთი პალეტისთვის.

 

6. სპეციალურ საშრობზე რეზინის ფუნჯით წაუსვით ცოტაოდენი მცენარეული ზეთი.

7. საშრობის ზედაპირზე თანაბრად გადაანაწილეთ კენკრის პიურე.

8. შემდეგ ჩართეთ ელექტრო საშრობი და გააშრეთ პიურე 70 გრადუსზე პირველ დღეს მთელი ღამით (8 საათით), მომდევნო დღეს კიდევ 10-11 საათით გამოაშრეთ ტყლაპი. ბოლოს კვლავ მთელი ღამით (8 საათით) გამოაშრეთ ტკბილეული 60 გრაუდსზე და საბოლოოდ მთელი დღით ლოჯიაზე მოათავსეთ.

9. ტკბილეული უკვე გამოშრა. იგი ძალიან ელასტიური უნდა იყოს.

10. გაახვიეთ ტყლაპი რულეტივით. შემდეგ კი დაჭერით პატარ-პატარა ნაჭრებად.

ძველი ტრადიციული რუსული ტკბილეული მზადაა. გემრიელად მიირთვით!