რითი განსხვავდება ზეთისხილი ერთმანეთისგან? ამ სტატიაში მოგიყვებით

662

ალბათ სათაურმა დაგაინტრიგათ, დიახ ეს ძალიან საინტერესო თემაა. რითი განსხვავდებიან ზეთისხილები ერთმანეთისგან. ისინი ერთიდაიგივე ხეზე იზრდებიან, მაგრამ მათ შორის სხვაობა არის.

ჩვენი რედაქცია ყოველთვის ცდილობს საიდუმლოებების ამოხსნას, შეკითხვებზე პასუხის გაცემას და საინტერესო თემების განხილვას.

იცოდით, რომ სურნელოვანი წიწაკა წიწაკა არ არის? – მოდით ამოვხსნათ ეს ამოცანაც!

მოდით დროებით დავუბრუნდეთ ზეთისხილის თემას, როგორც ვიცით არსებობს ორი ფერს, მწვანე და შავი. ორივე სახეობა იზრდება ხეზე. მწვანე – არამწიფე ზეთისხილს აკონსერვებემ. ხოლო შავი ზეთისხილისგან ამზადებენ ზეთს.

მაგრამ შავი დაკონსერვებული ზეთისხილიც ხომ არსებობს?

დიახ არსებობს, აქ ყველაფერი მომზადების ტექნოლოგიაზეა დამოკიდებული. ორივე სახის ზეთისხილი კონსერვირებისას არ არის მწიფე. კონსერვაციის პერიოდში ისინი მწიფდებიან.

რა სხვაობაა ჩაის შორის

შავი, მწვანე და თეთრი ჩაი ყველასათვის ცნობილია. თეთრი ჩაი შეიძლება არ მოგწონდეთ, მაგრამ ის ძალზედ პოპულარულია. თუ ორ ფინჯანში ჩაასხამთ შავ და მწვანე ჩაის, თქვენ სუნით შეძლებთ მათ ერთმანეთისგან გარჩევას.

მაგრამ ეს მცენარე ერთი და იგივე მცენარის ნაყოფია. მისი ფერი და გემო დამუშავების ტექნოლოგიაზეა დამოკიდებული, ხოლო არა მცენარეზე.

თეთრი ჩაი არ საჭიროებს ხანგრძლივ დამუშავებას, ამიტომაც ის ინარჩუნებს ბუნებრივ ანტიოქსიდანტებს. მაგრამ მას არ აქვს მძაფრი გემო და სუნი. მწვანე ჩაი მინიმალურად მჟავიანდება, დამუშავების შედეგად ის იღებს დამახასიათებელ არომატსა და გემოს.

შავი ჩაი სრულ ფერმენტაციას გადის. ის კარგად დიდი რაოდენობით ანტიოქსიდანდებს. ჩაის ფოთლების დამუშავება იწვევს კოფეინის წარმოქმნას.

რა სხვაობაა წიწაკებს შორის

შავი, წითელი, მწვანე და თეთრი წიწაკა – ერთი და იმავე მცენარის ნაყოფია. ისინი ერთმანეთისგან სიმწიფით და დამუშავების მეთოდით განსხვავდებიან.

შავ წიწაკა კრეფენ მოუმწიფებელ მდგომარეობაში, ის ჯერ კიდევ მწვანეა. თეთრს წიწაკა წითელი მწიფე წიწაკისგან კრეფენ. შემდეგ ასუფთავებენ და აშორებენ წითელ გარსს.

მწვანე წიწაკას ჯერ კიდევ მოუმწიფებელ მდგომარეობაში კრეფენ. მას განსაკუთრებული მეთოდებით ამუშავებენ. წითელი წიწაკა კი უკვე მწიფე ნაყოფის მაგალითია.

ხოლო ვარდისფერი და სურნელოვანი?

ვარდისფერი და სურნელოვანი – სულაც არ არის წიწაკა. პირველი დაკავშირებულია ხე შინსუს ნაყოფთან. გარეგნულად ძალიან გავს წიწაკას.

სურნელოვან წიწაკას ხხე პიმენტა ისხამს. ის შავი წიწაკისგან არომატით განსხვავდება. ამ ხეს ხშირად მოიხსენიებენ ქრისტოფერ კოლუმბის ხედ, რადგან სწორედ მან აღომაჩინა ის პირველად.

სიმითის მარცვლის სახეობა

სწორი კვების მიმდევრები ხშირად გვირჩევენ რაციონში შავი სიმითის მარცვლის ჩართვას. ასევე არსებობს თეთრი სიმითი. ალბათ მიხვდით, რომ ეს ორი სახეობა ერთი და იგივეა.

უბრალოდ შავი სიმითი არ გადის აქერცვლის პროცესს. მასზე რჩევა მუქი ზედაპირი, რაც ძალიან გავს ვაშლის ქერქს. ის შეიცავს დიდი რაოდენობით კალცს. ის ასევე მდიდარია უამრავი ვიტამინით და მიკროელემენტით.

თეთრი და მუქი ბრინჯი

ალბათ გსმენიათ, რომ მუქი ბრინჯი მეტად სასარგებლოა თეთრზე. ეს ბრინჯის ერთი და იგივე სახეობაა. აქაც საქმე დამუშავების სხვადასხვა მეთოდებთან გვაქვს. თეთრი ბრინჯი დამუშავებისას კარგადს გარეკანს, ხოლო მუქი არა.

მუქი ბრინჯი ძალიან სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის. ჩემთვის ეს ძალიან მნიშვნელოვანი პროდუქტია.