შულუმი – უგემრიელესი სუპია, რომელსაც ტრადიციულად ცხვრის ხორცისგან ამზადებენ. ლეგენდის თანახ,ად, ერთ ღამეს ხორცით და წყლით სავსე ქვაბი ცეცხლზე დარჩენიათ. დილით კი მათ საოცარი სუპი დახვდათ. დროტა განმავლობაში ამ კერძის მომზადების ტექნოლოგია დაიხვეწა. დღეს ჩვენ მის თანამედროვე ვარიანტს მოვამზადებთ.
ყველამ იცის, რომ ცეცხლზე კერძი უფრო გემრიელი გამოდის, ეს მართლაც ასეა.
ინგრედიენტები
- 900გ ცხვრის ხორცი
- 3ლ წყალი
- 400გ კარტოფილი
- 150გ ხახვი
- 200გ სტაფილო
- 220გ პომიდორი
- 250გ ბულგარული წიწაკა
- ბადრიჯანი
- ოხრახუში
- 0,5 ჩაის კოვზი ზირი
- 3 კბილი ნიორი
- მწვანილი და სურნელოვანი წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
1.ხორცი გარეცხეთ გამდინარე წყალში და მოათავსეთ ქვაბში. დაუმატეთ ოხრახუში და ხახვი. ჩაასხით წყალი და დადგით ცეცხლზე. მოხსენით ხარშვისგან დაგროვილი ქაფი. მოაყარეთ მარილი, დაუწიეთ ცეცხლს მინიმუმამდე და დაელოდეთ 2 საათი.
2.ამასობაში გაასუფთავსეთ დარჩენილი ხახვი, სტაფილო, ნიორი, კარტოფილი და ბულგარული წიწაკა. ბადრიჯანიც გაასუფთავეთ. გარეცხეთ მწვანილი და პომიდორი. კარტოფილი დაჭერით. წიწაკა დაჭერით გრძლად, ხოლო სტაფილო მრგვლად. თითოეული პომიდორი გაჭერით 4 ნაწილად.
3.ორი საათის გასვლის შემდეგ ცეცხლს მაქსიმალურად აუწილეთ. დაუმატეთ კარტოფილი და დაჭრილი ბადრიჯანი. ადუღების შემდეგ დაუმატეთ სტაფილო, ხახვი, წიწაკა და 5 წუთის შემდეგ – პომიდორი. ისევ დაუწიეთ ცეცხლს და დაელოდეთ 30 წუთი.
4.მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი მწვანილი და ნიორი. წამოადუღეთ და გადმოიტენთ ცეცხლიდან. თავდახურული სუპი დაასვენეთ 30 წუთი.
გემრიელად მიირთვით!
ცხვრის ხორცის გარეშეც შეგიძლიათ ამ კერძის მომზადება!
ინგრედიენტები
- 1კგ ღორის ხორცი
- 4ლ წყალი
- 250გ კარტოფილი
- 250გ ჭარხალი
- ხახვი
- დაფნის ფოთოლი, მარილი და სურნელოვანი წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
1.გარეცხეთ ხორცი, მოათავსეთ ქვაბში და დაასხით წყალი. დაუმატეთ დაფნის ფოთოლი, მარილი და სურნელოვანი წიწაკა ხახვთან ერთად. ცეცხლზე მოათავსეთ 2,5 საათი.
2.ჭარხალი გაასუფთავეთ და დაჭერით, სრულად მომზადებამდე 1,5 საათით ადრე მოათავსეთ ქვაბში ეს ინგრედიენტი. მოხარშვის დასრულებამდე ამოიღეთ ხახვი, დაფნის ფოთოლი. შეგიძლიათ დაუმატოთ მწვანილი.
გემრიელად მიირთვით!
სუპი იხვით
ინგრედიენტები
- 175გ იხვი
- 100მლ ბულიონი
- 70გ კარტოფილი
- 40გ ოხრახუში
- 10გ ხახვი
- ნიორი და ჭვავის კრუტონი
მომზადება
1.გაასუფთავეთ იხვი, დაჭერით და კარგად გარეცხეთ. ხორცი მოხორცი ხარშეთ მარილიან წყალში. ხორცი ამოიღეთ ბულინიდან, მოაშორეთ ძვალი და წვრილად დაჭერით.
2.დაჭერით კარტოფილი და ოხრახუი. დაუმატეთ ქვაბში არსებულ ბულიონის და მოხარშეთ, დაუმატეთ ღუმელში გამომშრალი ხახვი.
გემრიელად მიირთვით!
შულუმი ქათმისგან
ინგრედიენტები
- 1კგ ქათამი
- 1კგ კარტოფილი
- 3 ხახვი
- სტაფილო
- 50გ კარაქი
- 50მლ მცენარეული ზეთი
- პომიდორი
- ნიორი
- კამა
- ბექონდარა, ოხრახუში, დაფნის ფოთოლი, მარილი და წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
1.ქვაბში ჩაასხით ზეთი და დაუმატეთ კარაქი. გაალღვეთ. დაუმატეთ ხახვი და მოთუშეთ 5 წუთი.
2.დაუმატეთ გასუფთავებული ქათამი. მოთუშეთ რამდენიმე წუთი. დაუმატეთ დაჭრილი სტაფილო.
3.ზემოდან მოათავსეთ კარტოფილი, პომიდორი, ნიორი და მწვანილი. ჩაასხით წყალი, წამოადუღეთ და ცეცხლი დაიყვანეთ მინიმუმამდე.
4.დაუმატეთ მარილი წიწაკა, სანელებლები და კამა. დააფარეთ თავსაფარი და დაელოდეთ 50 წუთი.
5.დაუმატეთ დაფნის ფოთოლი და დაჭრილი მწვანილი. დააფარეთ თავსაფარი და დაელოდეთ ცოტახანი.
გემრიელად მიირთვით!