ასეთი გემრიელობის გაკეთება დედამთილმა მასწავლა. კულინარიული ნიჭით და არაფრისგან ძვირფასი რამის გაკეთების უნარით ყოველთვის გამოირჩეოდა. მისი წვნიანი, ოდნავ მოტკბო მოშუშული კომბოსტო სალით დღემდე ჩვენი ოჯახის მთავარი კერძია.
თავად ექსპერიმენტების მოყვარული ვარ. სწორედ ამიტომ, რაღაც ახლის დამატებას ვცდილობ. ხან მომზადებამდე 15 წუთით ადრე ქამა სოკოს ვუმატებ, ხან ცოტა ქათმის ან ინდაურის ხორცს. გემრიელი და ნოყიერი კონსერვის ორიგინალურ რეცეპტს გიზიარებთ. მინიმუმ 10 ლიტრიანი ქვაბით მოამზადეთ.
როგორ მოვამზადოთ მოშუშული კომბოსტო სალით მაქსიმალურად გემრიელად
ამ მიზნით ცხიმიანი უძვლო ღორის ხორცი გამოიყენეთ. მკერდი, ბეჭი ან კისერი შეარჩიეთ. მთავარი კრიტერიუმი: რაც უფრო მეტი ცხიმი აქვს, მით უკეთესი. ინგრედიენტების მითითებული რაოდენობით დაახლოებით 16 ნახევარლიტრიანი ქილა გამოვა. ნოყიერი, ბევრი და იაფი.
მომზადების წესი:
1. ღორის ხორცი საშუალო ზომის ნაჭრებად დაჭერით, ღრმა ქვაბში მოათავსეთ. დაახლოებით 25 წუთით გადამდნარი ქონის წარმოქმნამდე შეწვით.
2. ამ დროში ხახვი გათალეთ, გარეცხეთ და ნახევარ რგოლებად დაჭერით. უკვე შემწვარ ხორცს დაუმატეთ. კარგად აურიეთ. ხახვი უნდა შეიწვას და წვენი გამოუვიდეს.
3. სტაფილო მსხვილად გახეხეთ და ქვაბს დაუმატეთ.
4. ნახევარი მზა კომბოსტო მსხვილად დაჭერით. თუ წვრილად დაჭრით, სტერილიზაციის შემდეგ რბილი და ფაფის მსგავსი გახდება.
5. დაჭრილი კომბოსტო ქვაბში დანარჩენ ინგრედიენტებს დაუმატეთ. თავსახური დაახურეთ და 10 წუთით ჩაშუშეთ.
6. როცა ყველაფერი ოდნავ ჩაიწევს, 2 ჩ/კ მარილი დაუმატეთ და კარგად აურიეთ. 5 წუთით ჩაშუშეთ.
7. კომბოსტოს მეორე ნახევარი დაჭერით, ქვაბში ჩაამატეთ, მარილი (2 ჩ/კ) მოაყარეთ და თავსახური დაახურეთ.
8. 15 წუთის შემდეგ დაფქული შავი წიწაკა და პაპრიკა დაუმატეთ. პომიდვრის პასტა დაუმატეთ და დიდი კოვზით აურიეთ.
9. კერძი 5 წუთით სუსტ ცეცხლზე თავსახურის ქვეშ შუშეთ, რომ კომბოსტო და ხორცი სანელებლებით კარგად გაიჟღინთოს.
10. ცოტა კომბოსტო ღორის ხორცით თეფშზე დაიდეთ, რომ გასინჯოთ. მარილი და სხვა სანელებლები გემოვნებით დაუმატეთ.
11. სუფთა მშრალი ქილები მოამზადეთ. მზა კომბოსტო სალით და ხორცით ქილებში გადაანაწილეთ.
12. მოხუფეთ და 105 გრადუსზე 15 წუთით ავტოკლავში მოათავსეთ.
თუ სახლში ავტოკლავი არ გაქვთ, ქვაბში გაასტერილეთ. ამისთვის ქვაბის ძირში ორად გაკეცილი პირსახოცი ჩააფინეთ. ზემოდან კომბოსტოთი სავსე ქილები ჩააწყვეთ. თავსახურები დაახურეთ, წყალი ისე ჩაასხით, რომ თითოეული ქილის ყელს წვდებოდეს. სუსტ ცეცხლზე დადგით და ცხელი წყალი საჭიროებისამებრ დაუმატეთ. 20 წუთით გააჩერეთ. შემდეგ კონსერვები ფრთხილად ამოიღეთ და ლითონის თავსახურებით მოხუფეთ.