მინერალურ წყალზე მომზადებული პეროგი „საგაზაფხულო“ ყველის არომატით გაჯერებული

370

გაზაფხულის დადგომასთან ერთად რაღაცის შექმნის სურვილი იღვიძებს. ეს კულინარიასაც ეხება. მოსაწყენ კერძებს ფერადი და კრეატიული ვარიანტები ცვლის. მაგალითად, მარტივი, მაგრამ ლამაზი პეროგი მინერალურ წყალზე შთამაგონებელი სახელით „საგაზაფხულო“. ფორმით ყვავილს ჰგავს, მაგრამ უფრო მადისაღმძვრელი არომატი აქვს.

როგორ მოვამზადოთ პეროგი მინერალურ წყალზე

საფუარის ცომის ფურცლებში ყველის შიგთავსი იმალება. გარეგნობის მიუხედავად ყველიანი პეროგი მარტივად მზადდება. ცომის ზოლები შეგიძლიათ ერთმანეთს განსხვავებულად დაადოთ და შემოქმედებაში გადაეშვათ. მაგალითად, საყვარელი კურდღელი ან კნუტი შექმნათ.

  • ინგრედიენტები:
  • 310 გ ხორბლის ფქვილი
  • 5 გ მშრალი საფუარი
  • 1 ჩ/კ მარილი
  • 75 გ კარაქი
  • 1 ჩ/კ მზესუმზირას ზეთი
  • 2 ს/კ არაჟანი
  • 1 კვერცხის გული
  • 100 მლ რძე
  • 2 ჩ/კ შაქარი
  • 50 მლ გაზიანი წყალი
  • 1 კვერცხი
  • 4 ს/კ ხმელი ყველი
  • 1 ჩ/კ პაპრიკა
  • 2 მწიკვი სეზამი

მომზადების წესი:

1. რძე 35 გრადუსამდე შეათბეთ, საფუარი, შაქარი და 2 ს/კ ფქვილი დაუმატეთ. აფუებულ ცომს აურიეთ და თბილ ადგილას 15-20 წუთით გააჩერეთ.

2. 50 გ რბილი კარაქი, კვერცხი, მარილი, წყალი და აფუებული ცომი აურიეთ. თანდათან გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ და რბილი ცომი მოზილეთ. ფქვილი ცოტა მეტი ან ნაკლები შეიძლება დაგჭირდეთ.

3. თასს ზეთი წუსვით და ცომის გუნდა მოათავსეთ. დაატრიალეთ, რომ ზეთით დაიფაროს, პარკი დააფარეთ და 2,5 საათით სითბოში გააჩერეთ.

4. შიგთავსისთვის 25 გ გამდნარი კარაქი, პაპრიკა (ან სხვა სანელებელი) და 1 ს/კ არაჟანი აურიეთ. ცალკე ყველი წვრილ სახეხზე გახეხეთ.

5. ცომი ჩაზილეთ და საერთო მასას 25 გრამი მოაწყვიტეთ. დარჩენილი ცომი შუაზე გაყავით. თითოეული ნაწილი 22×30 სმ ფირფიტებად გააბრტყელეთ, კარაქის მასა წაუსვით და ყველი მოაყარეთ. ცოტა მოწყვეტილი ნაჭრისთვის შეინახეთ.

6. მართკუთხედები შუაზე გაკეცეთ და 1,5 სმ სისქის ზოლებად დაჭერით. ზოლები ისე დაგრიხეთ, რომ წვეთები მიიღოთ, ბოლოები შეკარით. 22 სმ დიამეტრის საცხობ ფორმას პერგამენტის ქაღალდი დააფინეთ, ზეთი წაუსვით და ფორმის კიდეებში ცომის დაგრეხილი ზოლები ჩააწყვეთ.

7. ახლა მეორე და მესამე რიგი წრიულად დაუმატეთ. ცენტრში წინასწარ მოწყვეტილი ცომის ნაჭერი მოათავსეთ. ისიც უნდა გააბრტყელოთ, კარაქის მასა წაუსვათ და ყველი მოაყაროთ, შემდეგ დააგუნდავოთ.

8. პეროგს თხელი ქსოვილი დააფარეთ და ღუმელში მოათავსეთ. 40 გრადუსზე 15 წუთით აცხვეთ. ამ დროში პეროგი ზომაში კარგად გაიზრდება. ახლა ცომს კვერცხის გულის და 1 ს/კ არაჟნის ნარევი წაუსვით, შუაგულში სეზამი მოაყარეთ და 190 გრადუსზე 30 წუთით აცხვეთ.

მორთული ყველიანი პეროგი ნამდვილად საგაზაფხულო რომ გახდეს, მწვანილით გააფორმეთ. ჩაიზე ან წვნიანზე მისაყოლებლად იდეალურია. სოუსიც უხდება, უბრალოდ პეროგის ნაჭრები სოუსში ჩააწეთ. ნამდვილად გემრიელია!