აღმოსავლური ტკბილეული თავისი სიკაშკაშით, არომატით და საოცარი გემოთი ყოველთვის მიზიდავდა. სამწუხაროდ, თავად ბევრ რამეს ისე ვერ ვაკეთებ, რომ ორიგინალს სრულად შეესაბამებოდეს. და მაინც, ერთი თურქული ორცხობილის რეცეპტი არსებობს, რომლის დაუფლება თითქმის ყველას შეუძლია.
ამ დესერტს „ჩაროხი“ ეწოდება და თურქულიდან ითარგმნება, როგორც „ფეხსაცმელი წვეტიანი ბოლოებით“. გარეგნულად წითელი ცირცელის დათოვლილ ტოტებს ჰგავს. ამ რეცეპტში ყველაზე მეტად მხიბლავს ის, რომ ტკბილეული შეგიძლიათ მოამზადოთ იმით, რაც მაცივარში გაქვთ. როცა ამის შესახებ გავიგე, ექსპერიმენტის ჩატარება გადავწყვიტე. შედეგით კმაყოფილი დავრჩი.
ინგრედიენტები:
- 1 კვერცხი
- 50 გ შაქარი
- 250 გ ხორბლის ფქვილი
- 1 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
- 200 გ მარწყვის ჯემი
- მწიკვი მარილი
- 50 მლ რძე
- 90 გ კარაქი
- 1 ჩ/კ ვანილი
- 0,5 ჩ/კ ლიმონის ცედრა
- 1 ჩ/კ მანანის ბურღული
მომზადების წესი:
1. ჯერ ცომი მოამზადეთ. ათქვეფილი კვერცხი, შაქარი, ვანილი, მარილი, ციტრუსის ცედრა და რძე აურიეთ. შემდეგ ყველა ინგრედიენტი სათქვეფით ათქვიფეთ.
2. ორცხობილა „ჩაროხი“ ფხვიერი რომ იყოს, ცომს რბილი კარაქი დაუმატეთ. ყველაფერს კარგად აურიეთ. ბოლოს ფქვილი გაცერით და ზუსტად 175 გ ფქვილი ცომს გამაფხვიერებელთან ერთად დაუმატეთ. სათქვეფით ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ.
3. დარჩენილი გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ და ელასტიური, რბილი და ერთგვაროვანი ცომი მოზილეთ. პარკი დააფარეთ და მაცივარში 15 წუთით შეინახეთ.
4. ამ დროში შიგთავსი მოამზადეთ. ჯემი და მანანის ბურღული აურიეთ. მანანის ბურღული ჯემის გასასქელებლად გჭირდებათ, რომ ორცხობილიდან არ გამოჟონოს.
5. ორცხობილა შიგთავსით გემრიელი და ლამაზი რომ გამოვიდეს, სწორი ფორმა მიეცით. მზა ცომი ორ ნაწილად გაყავით. ერთი ნაწილი მაცივარში დატოვეთ, მეორე 3 მმ სისქეზე გააბრტყელეთ.
6. ცომი 8 სექტორად დაყავით ისე, როგორც პიცას ჭრით. ახლა თითოეულ სექტორზე გრძელ კიდეებში 2–2 ჩანაჭერი გააკეთეთ. თითოეული სექტორის ცენტრში სამკუთხედი გამოვა. ამ სამკუთხედში მზა შიგთავსი ჩადეთ. თითოეულ ორცხობილაში 1 ჩაის კოვზი ჯემი ეტევა. ახლა სექტორის მარჯვენა კიდე შიგნით გადაკეცეთ. იგივე მარცხენა კიდეზე გაიმეორეთ.
7. ზოლები ერთმანეთს ოდნავ დააცალკევეთ, რომ ლამაზი გამოვიდეს. კიდეები ბოლოში კარგად შეკარით, რომ ჯემის გამოჟონვა არ დაუშვათ. საცხობ ფორმას პერგამენტის ქაღალდი დააფინეთ. თითოეულ ორცხობილას საფუძვლის ნაწილი მოაჭერით, რომ თანაბარი ზომის გამოვიდეს, შემდეგ ფორმაზე გადაიტანეთ.
8. 180 გრადუსზე 15-20 წუთით შეწითლებამდე აცხვეთ. როცა ტკბილეული გაგრილდება, შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ.
ამ მარტივი რეცეპტით ნამდვილი აღმოსავლური დესერტის შექმნას შეძლებთ. თქვენი სუფრის მშვენება გახდება.