არასდროს გამხარებია ნაჩუქარი ტკბილეული ისე, როგორც ნამცხვრების ყუთი „ბონჟური“. ყოველთვის, როცა მაღაზიაში ვხედავ, სტუდენტობის წლები მახსენდება. ერთხელ, 8 მარტს კურსელებმა ეს ტკბილეული გვაჩუქეს. მაშინ ბედნიერებას და სიხარულს ვგრძნობდი. ნამცხვარი „ბონჟური“ ჩემთვის დღემდე საგაზაფხულო დღესასწაულის სიმბოლოა.
წლების შემდეგ, უკვე დეკრეტში, საკონდიტრო კურსებზე ჩავეწერე. ჩემდა გასაოცრად ამ საოცარი ნამცხვრის მომზადების მასტერკლასი ჩაგვიტარეს. მართალია, ორიგინალური საფუძველი მაგარი, ფხვიერი იყო, ხოლო ჩვენ ბისკვიტის ფენაზე გაკეთება გვასწავლეს. გიზიარებთ რეცეპტს.
ინგრედიენტები:
- 70 გ ხორბლის ფქვილი
- 1 კვერცხი
- 0,5 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
- 100 გ კარაქი
- 250 გ შაქარი
- 200 გ გარგარის ჯემი
- 0,5 გ ლიმონმჟავა
- 40 გ შაქრის ფხვნილი
- 50 მლ რძე
- 200 გ შავი შოკოლადი
- 9 გ აგარ–აგარი
- 100 მლ წყალი
- 60 გ კვერცხის ცილა
მომზადების წესი:
1. კვერცხი და შაქრის ფხვნილი თეთრი სქელი ქაფის მიღებამდე ათქვიფეთ. ათქვეფა გააგრძელეთ, შემდეგ რძე დაუმატეთ.
2. კაკაო, გაცრილი ფქვილი და გამაფხვიერებელი აურიეთ, ათქვეფილი კვერცხი დაუმატეთ, აურიეთ. მზა ნარევი პერგამენტ დაფარებულ მართკუთხედ საცხობ ფორმაზე დაასხით. სპატულით გაასწორეთ.
3. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 15 წუთით აცხვეთ. მზა ბისკვიტის საფუძველი უნდა გააგრილოთ. ამ დროში შოკოლადის სფეროები მოამზადეთ.
4. სფეროსთვის სილიკონის ფორმა დაგჭირდებათ. თუ ასეთი არ გაქვთ, რამდენიმე ბუშტი გაბერეთ, შემდეგ შოკოლადი ამოავლეთ და გაგრილება აცადეთ.
5. შოკოლადი და კარაქი წყლის ორთქლზე გაადნეთ. თითოეულ ნახევარსფეროში ცოტა ნარევი ჩაასხით და მსუბუქი მოძრაობით მთელ ნახევარსფეროში გადაანაწილეთ. ფორმა გადმოატრიალეთ, რომ ზედმეტი შოკოლადი დაიწვეთოს.
6. ფორმა 3-4 წუთით საყინულეში მოათავსეთ. შემდეგ დარჩენილი შოკოლადი გააცხელეთ და პროცედურა გაიმეორეთ, რომ შოკოლადის მეორე ფენა გააკეთოთ.
7. გარგარის ჯემიდან ან მურაბიდან პიურე გააკეთეთ. ხელის ბლენდერი გამოიყენეთ.
8. კვერცხის ცილა, ლიმონმჟავა და 50 გ შაქარი მყარი პიკის მიღებამდე ათქვიფეთ, შემდეგ მურაბა დაუმატეთ და კიდევ 5 წუთით ათქვიფეთ.
9. წყალი და 200 გ შაქარი აურიეთ, ადუღებამდე მიიყვანეთ და აგარ–აგარი დაუმატეთ. მიღებული ცხელი მასა ათქვეფილი მურაბისა და ცილის ნარევს წვრილ–წვრილად დაუმატეთ. სქელი ქაფის მიღებამდე ათქვიფეთ.
10. კრემი საკონდიტრო ტომარაში გადაიტანეთ და შოკოლადის ნახევარსფეროები გაავსეთ. სურვილისამებრ, ცოტა მურაბა დაუმატეთ.
11. ბისკვიტიდან ნახევარსფეროს ზომის წრეები გამოჭერით. ნამცხვრებს ზემოდან დააფარეთ და ოდნავ შიგნით ჩააწექით.
12. მზა ნამცხვრები რამდენიმე საათით საყინულეში მოათავსეთ. მზადაა, ახლა ფორმა გადმოაბრუნეთ.
ნამცხვარი მაცივარში კარგად ინახება. ასეთი მაცდური ტკბილეული დიდხანს არ გაჩერდება. გარგარის ზეფირის გემოს კარგად ხსნის ყავა. ნამცხვარი „ბონჟური“ ამ სასმელთან ერთად მიირთვით.