ვაშლის პლიაცოკი შოკოლადის ჭიქურით. უკრაინული დესერტი

447

გასულ კვირას მე და ჩემმა მეუღლემ აგარაკიდან მთელი ტომარა მჟავე ვაშლი ჩამოვიტანეთ. გუშინ საღამომდე აივანზე ვინახავდით, სანამ მისი სუნი კარიდან და ფანჯრიდან არ შემოვიდა. მაშინ რაიმეს მოფიქრება გადავწყვიტე. ნაწილი კონტაქტურ ზოოპარკში წავიღე, მეორე ნაწილიდან კომპოტი გავაკეთე, დარჩენილი ვაშლის პლიაცოკში გამოვიყენე. ჩემგან კარგი დიასახლისი გამოვიდა.

დესერტის მომზადებას დრო სჭირდება, მაგრამ საკმაოდ მარტივი და დამყოლი ცომის გათვალისწინებით პრობლემა არ შეგექმნებათ. პეროგის აწყობისას მოთმინება გამოიჩინეთ. სწორი და ლამაზი ფენების მისაღებად ფრთხილად იმოქმედეთ.

როგორ მოვამზადოთ ვაშლის პლიაცოკი

პირველად არ ვაცხობ. ეს დესერტი ძალიან მომწონს. დღევანდელ დესერტს აღმოსავლური ფესვები აქვს. ექსპერიმენტები ჩავატარე.

ინგრედიენტები:

  • 200 გ კეფირი
  • 3 კვერცხის გული
  • ვანილი გემოვნებით
  • 0,5 ჩ/კ სოდა
  • 100 გ ქიშმიში
  • 180 გ შაქარი
  • 2 ს/კ ლიმონის ცედრა
  • 100 მლ რძე
  • 230 გ კარაქი
  • 500 გ ხორბლის ფქვილი
  • მარილი გემოვნებით
  • 900 გ ვაშლი
  • 100 გ ნიგოზი
  • 1 ჩ/კ დარიჩინი
  • 4 ს/კ კაკაოს ფხვნილი
  • 1 ს/კ მზესუმზირის ზეთი

მომზადების წესი:

1. ცომი მოამზადეთ. 200 გ ცივი კარაქი კუბებად დაჭერით და გაცრილ ფქვილს ნაფშვენის მიღებამდე აურიეთ. ოთახის ტემპერატურის კეფირი დაასხით. სოდა და ვანილი დაუმატეთ.

2. ამ მასას ცოტა შაქარი დაუმატეთ. გახსოვდეთ, რომ ტკბილი შიგთავსი გამოდის. კვერცხის გულები დაუმატეთ. ერთგვაროვანი ცომი მოზილეთ და დააგუნდავეთ. პარკში გაახვიეთ და 40 წუთით საყინულეში შეინახეთ.

3. ამ დროში შიგთავსი მოამზადეთ. ვაშლი გათალეთ, რბილობი მსხვილად გახეხეთ. ვაშლს დარიჩინი და ლიმონის წვენი, ცედრა, ქიშმიში და კაკალი დაუმატეთ. შაქარი დაუმატეთ და აურიეთ.

4. ცომი სამ თანაბარ ნაწილად გაყავით. თითოეული თქვენი საცხობი ფორმის ზომაზე გააბრტყელეთ. მაგალითად, 22×23 სმ–ზე. საცხობ ფორმას პერგამენტის ქაღალდი ჩააფინეთ. მასზე ცომის ერთი ფირფიტა გადაიტანეთ. გვერდები გაუკეთეთ.

5. ცომზე შიგთავსი თანაბრად გაანაწილეთ. ცომის მეორე ფენა დააფარეთ, შემდეგ შიგთავსი და ისევ ცომის ფენა. როგორც ხედავთ, შიგთავსს ორ ნაწილად ვყოფთ. ბოლო ცომის ფენა რამდენიმე ადგილას დახვრიტეთ.

6. პეროგი 180 გრადუსზე 30 წუთით აცხვეთ. დესერტი უნდა შეწითლდეს. შოკოლადის ჭიქური გააკეთეთ. ცხელი რძე და 30 გ კარაქი გაადნეთ.

7. 4 ს/კ შაქარი და კაკაოს ფხვნილი დაუმატეთ და აურიეთ. ნარევი ხარშეთ, ერთგვაროვანი სქელი მასის მიღებამდე აურიეთ. ჭიქური ქურიდან გადმოდგით, ცოტა გააგრილეთ და უსუნო მცენარეული ზეთი აურიეთ.

სულ ესაა. ახლა ცივ პეროგს ოდნავ თბილი ჭიქური წაუსვით და გააჩერეთ, რომ კარგად გაიჟღინთოს. დიდხანს ლოდინი არ ღირს. ჭიქური პეროგზე შესამჩნევ პრიალა ფენად უნდა გამაგრდეს. კვადრატებად დაჭერით და სუფრაზე გაიტანეთ. უფრო მადისაღმძვრელი რომ გახდეს, ათქვეფილი ნაღებით ან ვანილის ნაყინის ბურთებით გააფორმეთ.