ჩემი ბავშვობის მეგობარი ქმართან და შვილებთან ერთად გერმანიაში წლებია ცხოვრობს. ვცდილობთ, კავშირი არ დავკარგოთ. ამაში ჩვენი ჰობი, ქსოვა და კულინარია გვეხმარება. საინტერესო სქემებს ხშირად ვუგზავნი, თავად ადგილობრივი სამზარეულოს რეცეპტებს მაცნობს. ასე უკვე მოვამზადე კარტოფილის სალათი, გახეხილი გერმანული პეროგი, არომატული შნიცელი და ცნობილი სოსისი.
უდავოდ, თითოეული კერძი გემრიელი გამოვიდა, მაგრამ ხაჭოს პეროგმა ჩემზე უდიდესი შთაბეჭდილება მოახდინა. მეგობრის თქმით, ძველად ასე ამზადებდნენ, ხოლო თანამედროვე დიასახლისებმა ამ რეცეპტის შესახებ თითქმის არ იციან. თავად მოხუცი მეზობლისგან გაიგო, რომელსაც ომამდელი პერიოდი ბუნდოვნად ახსოვს. ალბათ, ახლა ამ ცომეულს იშვიათად აცხობენ, რადგან მის მომზადებას უფრო მეტი დრო სჭირდება, ვიდრე ცნობილ შტრეიზელის პეროგს. ჩვენთვის ეს პრობლემა არაა.
როგორ მოვამზადოთ გერმანული პეროგი ხაჭოთი და ქიშმიშით ძველი რეცეპტით
ძველი რეცეპტები მომწონს იმით, რომ ძვირადღირებულ და ძნელად საპოვნელ ინგრედიენტებს არ მოითხოვს. ხალხი ამზადებდა იმისგან, რაც სახლში ჰქონდა და ძალიან გემრიელი გამოდიოდა. ასე პეროგი ხაჭოთი და ქიშმიშით ხელმისაწვდომი პროდუქტებისგან დამზადებული ცომეულია, მაგრამ ძალიან მორთული და არომატული.
ინგრედიენტები:
- 560 გ ხორბლის ფქვილი
- 270 მლ რძე
- 30 გ კარაქი
- 30 გ თაფლი
- 250 გ ხაჭო
- 3 ს/კ შაქრის ფხვნილი
- 1 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი
- 100 გ ქიშმიში
- 20 გ საფუარი
- 30 გ შაქარი
- 2 კვერცხი
- მწიკვი მარილი
- 200 გ არაჟანი
- 1 ს/კ სიმინდის სახამებელი
- 2 კვერცხის გული
მომზადების წესი:
1. საფუარს 250 მლ რძე დაასხით, 3 ს/კ ფქვილი, შაქარი დაუმატეთ და აურიეთ. ნარევს პარკი დააფარეთ და 15 წუთით გააჩერეთ.
2. ამოსულ ცომის ხაშს დარჩენილი ფქვილი, 1 კვერცხი, თაფლი, კარაქი და მარილი დაუმატეთ. ცომი მოზილეთ, პარკი დააფარეთ და 30 წუთით სითბოში გააჩერეთ.
3. ხაჭოს არაჟანი, ქიშმიში, შაქრის ფხვნილი, სიმინდის სახამებელი, კვერცხის გული და ვანილის ექსტრაქტი დაუმატეთ. შიგთავსს აურიეთ.
4. სამუშაო ზედაპირს ფქვილი მოაყარეთ, ცომი გადაიტანეთ და ჩაზილეთ. ცომი 3 ნაწილად გაყავით და თითოეული გააბრტყელეთ.
5. ცომის ფირფიტაზე ხაჭო–ვანილის შიგთავსი თანაბრად გაანაწილეთ და რულეტი დაახვიეთ.
6. საცხობ ფორმას კარაქი წაუსვით და ფქვილი მოაყარეთ.
7. სამი რულეტი ერთ ბოლოში შეკარით და შემდეგ ჩაპწენით. პეროგი ფორმაში ჩადეთ და დასერეთ. ფორმას პირსახოცი გადააფარეთ და 15 წუთით გააჩერეთ.
8. დარჩენილი კვერცხი და რძე აურიეთ. მიღებული ნარევი პეროგს წაუსვით. 170 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 40 წუთით აცხვეთ.
საფუარის პეროგის მომზადებამდე ქიშმიშის წყალში ჩალბობა არ დაგავიწყდეთ. ცომეული ძალიან გემრიელი, არომატული და ნოყიერი გამოვა. დიდი ოჯახისთვის ან კომპანიისთვის სუფრაზე შეგიძლიათ გაიტანოთ. პეროგის მომზადება აუცილებლად სცადეთ და ჩაის მიაყოლეთ.