ამ განთქმული ღვეზელის რეცეპტი ავსტრიის ქალაქ ლინცში შეიქმნა. შეგიძლიათ გარგარის ჩირი არ იხმაროთ და გარგარის ჯემიც ჟოლოს ან ნებისმიერი თქვენთვის სასურველი ჯემით ჩაანაცვლოთ.
ინგრედიენტები:
ფირფიტა
- 250 გ ფქვილი
- 150 გ წმინდად დაფქვილი ნუში
- 150 გ შაქრის ფქვნილი
- 50 გ უშაქრო კაკაოს ფხვნილი
- 250 გ მარილიანი კარაქი
- 2 მოზრდილი კვერცხის გული
- 1 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი (ესენცია)
გულსართი
- 1 ჭიქა (180 გ) დაჭრილი გარგარის ჩირი
- 90 მლ ახალგამოწურული ფორთოხლის წვენი
- 60 მლ გარგარის ლიქიორი
- 500 გ გარგარის ჯემი
მომზადების წესი:
- ელექტროღუმელი 180 გრადუსამდე გაახურეთ (აირღუმელი – 4).
- ფქვილი, დაფქული ნუში, შაქრის ფხვნილი და კაკაო კომბაინში ჩაყარეთ და კარგად შეურიეთ.
- დაუმატეთ კარაქი და ისევ შეურიეთ, სანამ ფხვიერ მასას მიიღებთ.
- დაუმატეთ კვერცხის გულები და ვანილი ისე შეურიეთ, რომ ერთგვაროვანი მასა მიიღოთ.
- ცომის ერთი-მესამედი ამოიღეთ, ცელოფანში შეახვიეთ და მაცივარში შედგით.
- ცომის დარჩენილი ნაწილი -ორი-მესამედი მოათავსეთ 28 სმ დიამეტრის ტარტის ფორმაში, მოსახსნელი ძირით.
- გამოაცხვეთ 15 წუთის განმავლობაში. გადმოდგით და ფორმაშივე გააგრილეთ.
- გარგარი და ფორთოხლის წვენი მცირე ზომის ჯამში მოათავსეთ და დაბალ ცეცხლზე დადგით. დროგამოშვებით ურიეთ. ადუღებამდე მიიყვანეთ და ძალიან ნელ ცეცხლზე 10 წუთით დატოვეთ.
- ცეცხლიდან გადმოდგით, დაუმატეთ გარგარის ლიქიორი და 400 გრამი გარგარის ჯემი (დანარჩენი ზემოდან წასასმელად შეინახეთ). კარგად შეურიეთ, რომ ერთგვაროვანი მასა მიიღოთ და ოდნავ რომ შესქელდება, გაგრილებულ ფირფიტას გადაუსვით.
- დარჩენილი ცომი გააბრტყელეთ ფქვილმოყრილ სამუშაო ზედაპირზე 5 მმ სისქეზე. დაჭერით 1 სმ-ის ზოლებად და ღვეზლის ზედაპირის გასაფორმებლად გამოიყენეთ.
- გამოაცხვეთ 30-35 წუთის განმავლობაში. როცა გულსართს ბუშტულები გაუჩნდება, ღუმელიდან გამოიღეთ.
- გააგრილეთ და ფორმიდან ფრთხილად ამოიღეთ.
- დარჩენილი გარგარის ჯემი პატარა ჯამში, დაბალ ცეცხლზე წამოადუღეთ.
- სუფრასთან სუფრასთან თბილი ან ოთახის ტემპერატურამდე გაგრილებული მიიტანეთ.