ბებიის რეცეპტი გავაუმჯობესე, ახლა ჭარხლის ცივ წვნიანს დიდხანს გაგრილება არ სჭირდება

212

ჭარხლის ცივი წვნიანი დედაჩემის დაქალის საფირმო სეზონური კერძია. გვიყვარს მასთან აგარაკზე სტუმრობა. აქ მთელი ზაფხული მაცივარში ხუთლიტრიანი ქვაბი ცივი ლალისფერი წვნიანით სიცხეს ემალება. როცა გარეთ ცხელა და მადა არ გაქვთ, ჭარხლის ცივი წვნიანი საყვარელი კერძი ხდება. ორგანიზმს ვიტამინებით გაავსებს და წყურვილს კლავს.

ჭარხლის ცივი წვნიანი

მახსოვს, როგორ დაგვპატიჟა დეიდა იამ აგარაკზე პირველად. ივლისის დასაწყისი იყო და ძალიან ცხელოდა. მაღალი ტემპერატურისგან ყველა იტანჯებოდა, განსაკუთრებით ქალაქელები. სუფთა ჰაერზე დროის გატარების შანსი არ გავუშვათ და ორი დღით ქალაქგარეთ წავედით.

ელექტრომატარებლით ჩასვლა მომიწია. კომფორტული ნამდვილად არ იყო. შემდეგ 20 წუთი ფეხით ვიარეთ. ხეების ტოტები მზის პირდაპირი სხივებისგან გვიცავდა, მაგრამ ნანატრ სიგრილეს ვერ გვაძლევდა, რადგან შუადღით საშინლად ჩამოცხა.

მეგობარი ხელგაშლილი დაგვხვდა და ბაღში დაგვპატიჟა, სადაც მაგიდა იყო გაშლილი. სიცხისგან იმდენად დაღლილი ვიყავით, რომ ჭამა საერთოდ არ გვინდოდა, მაგრამ ზრდილობისთვის ფანჩატურისკენ გავყევით. „საღამოს მწვადებს შევწვავთ, ახლა ცივი წვნიანი მიირთვით!“ – აგვიხსნა მასპინძელმა და დაგვსვა მაგიდასთან, რომელზეც თეთრი სუფრა იყო გადაფარებული. თავად სახლში კერძის გამოსატანად შევიდა.

რამდენიმე წუთში ჩვენს წინაშე თავს იწონებდა ლამაზი ფიალები ღვინისფერი წვნიანით, რომელშიც მწვანილი და კვერცხის მეოთხედი ცურავდა. ჭარხლის ცივი წვნიანი მოგვეწონა, ენერგიის მოზღვავება ვიგრძენით. დამატებაც ვითხოვეთ. სადილის შემდეგ დედამ რეცეპტიც ჩაიწერა.

ინგრედიენტები:

  • 3 დიდი სუფრის ჭარხალი
  • 1 კონა კამა
  • 1 კონა მწვანე ხახვი
  • 4 კვერცხი
  • მწიკვი მარილი
  • 1–2 ს/კ შაქრის ფხვნილი
  • 3 კბილი ნიორი
  • 1 ლიმონი
  • 1 ჭიქა კეფირი
  • 3 ახალი კიტრი
  • 1 ჭიქა არაჟანი

მომზადების წესი:

1. ჭარხალი გარეცხეთ და გათალეთ. ცივი წყლით სავსე ქვაბში მოათავსეთ და მომზადებამდე მოხარშეთ. შემდეგ ამოიღეთ და თეფშზე გადმოიტანეთ, რომ გაგრილდეს. ნახარში ცივი წყლით სავსე თასში ჩადეთ, რომ სწრაფად გაგრილდეს.

2. ცივი ჭარხალი მსხვილად გახეხეთ. კიტრი და მწვანილი წინასწარ გარეცხეთ და დაწურეთ. კიტრი თხელ ზოლებად დაჭერით, მწვანილი ლამაზად დააქუცმაცეთ, სქელი და უხეში ღეროები მოაშორეთ.

3. ორი კვერცხი მსხვილად გახეხეთ, დანარჩენი ორი კვერცხი დეკორისთვის დაიტოვეთ. დაქუცმაცებული პროდუქტები მინანქრის ქვაბში გადაიტანეთ, დაჭყლეტილი ნიორი დაუმატეთ.

4. ბოსტნეულს ცივი ჭარხლის ნახარში დაასხით. მარილი და შაქარი დაუმატეთ. ნახევარი ლიმონის წვენი ჩაასხით. 1 ჭიქა კეფირი ჩაასხით და კარგად აურიეთ. მზადაა!

ჭარხლის ცივი წვნიანი: რედაქციის რჩევა

კერძის კონსისტენცია გემოვნებით დაარეგულირეთ. თუ უფრო თხელი კერძის მიღება გსურთ, ცივი ანადუღარი წყალი დაუმატეთ. მარილის და შაქრის რაოდენობაც გემოვნებით დაუმატეთ. ცივი წვნიანი რამდენიმე საათი მაცივარში გააჩერეთ. უფრო გემრიელი გახდება.

წვნიანი სუფრაზე ღრმა თეფშებით გაიტანეთ. კვერცხის ნაჭრებით, კოვზი არაჟნით და დაჭრილი მწვანილით შეგიძლიათ გააფორმოთ. ზოგი ცივ წვნიანს მოხარშულ კარტოფილს და ახალ ბოლოკს უმატებს. პიკანტურობისთვის დაფქული შავი ან ახალი ცხარე წითელი წიწაკა, ჩაის კოვზი მდოგვი ან პირშუშხა დაუმატეთ. ეს უკვე სურვილისამებრ.