რბილი და ნოყიერი ხაჭოს ხვეულა, რომლითაც ყველა აღფრთოვანებულია

113

ერთხელ მეგობარმა მთხოვა საინტერესო რეცეპტი, რომ საქმრო გაეოცებინა. ახალგაზრდა ტკბილეულის მოყვარული აღმოჩნდა, ხოლო მეგობარი მასთან შეხვედრამდე ღუმელთან ახლოს არ მიდიოდა. საცდელი პარტია ტელეფონზე საუბარში დისტანციურად გავაკეთეთ.

არ დაიჯერებთ, მაგრამ ხაჭოს ხვეულა იმდენად მოეწონა, რომ ახლა ოჯახში ორი ტკბილეულის მოყვარულია. ეს გასაკვირი არაა. ცომეული იმდენად რბილი, ოქროსფერი და ნოყიერი გამოდის, რომ ძვირადღირებული ტკბილეული საკონდიტრო მაღაზიიდან ვერ შეედრება.

როგორ გავაკეთოთ ხაჭოს ხვეულა უფრო გემრიელი

ასეთი ხვეულა ყველას არ გამოსდის, მაგრამ თუ რეცეპტს ზუსტად დაიცავთ, საოცარი გამოვა. წარმატებული ცომის მისაღებად როგორც კარაქი, ასევე 82%–იანი მარგარინი შეგიძლიათ გამოიყენოთ. თუ გიყვართ, შიგთავსს წინასწარ ორთქლზე მომზადებული ქიშმიში დაუმატეთ. გამოცხობამდე ფუნთუშებს დარიჩინი მოაყარეთ. არომატი თავბრუდამხვევია.

ინგრედიენტები:

  • 350 გ ხორბლის ფქვილი
  • 5 გ საფუარი
  • 160 გ შაქარი
  • 270 გ არაჟანი
  • 500 გ ხაჭო
  • 2 კვერცხი
  • 100 მლ რძე
  • 50 გ მარგარინი
  • 4 გ მარილი

მომზადების წესი:

1. თბილ რძეს დაუმატეთ მშრალი საფუარი, ნახევარი ჩაის კოვზი შაქარი, 2–3 ჩაის კოვზი ფქვილი (საერთო მასიდან).

2. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ და 30 წუთით ქაფიანი ქუდის ამოსვლამდე გააჩერეთ.

3. ფქვილი გაცერით. მარილი, 50 გ შაქარი დაუმატეთ და კარგად აურიეთ, რომ მშრალი ინგრედიენტები თანაბრად გადანაწილდეს.

4. ნარევს რბილი კარაქი, 70 გ არაჟანი დაუმატეთ და დიდი ნაფშვენის მიღებამდე აურიეთ.

5. საფუარის მასა დაუმატეთ და საშუალო კონსისტენციის ცომი მოზილეთ. ძალიან სქელი ან რბილი არ უნდა იყოს.

6. ყველას სხვადასხვა ფქვილი აქვს, ამიტომ მოზელის პროცესში შეიძლება დაგჭირდეთ  ცოტა მეტი ფქვილი (თუ ცომი ფორმას ვერ ინარჩუნებს) ან რძე (თუ ცომი ძალიან სქელია).

7. ცომს პირსახოცი დააფარეთ და 15 წუთით მაგიდაზე გააჩერეთ. ამ დროში ფქვილი წყალს შეიწოვს, წებოვანას წარმოქმნის და ცომის მოზელა გამარტივდება.

8. დასვენებული ცომი გლუვი ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე მოზილეთ. პირსახოცი დააფარეთ და თბილ ადგილას მოცულობის გაზრდამდე გააჩერეთ. თუ დრო გაქვთ, ამოსული ცომი ჩაზილეთ და ხელმეორედ ამოსვლა აცადეთ.

9. შიგთავსისთვის ხაჭო, ყველი, კვერცხი და 100 გ შაქარი ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ. თუ ხაჭო ძალიან თხელია, შიგთავსს ცოტა ფქვილი ან გახეხილი ორცხობილა დაუმატეთ.

10. ცომი 1 სმ სისქის მართკუთხედად გააბრტყელეთ.

11. ხაჭოს შიგთავსი წაუსვით და რულეტი დაახვიეთ. სასურველ სისქეზე დაჭერით. დაახლოებით 20 ცალი გამოვა.

12. ყველიანი ხვეულა პერგამენტდაფარებულ საცხობ ფორმაზე გადაიტანეთ. პარკი დააფარეთ და 30 წუთით გააჩერეთ.

13. დახვევის პროცესში მოცულობაში მნიშვნელოვნად გაიზრდება. ღუმელში მოთავსებამდე 5 წუთით ადრე ათქვეფილი კვერცხი წაუსვით.

14. ფუნთუშები 180-200 გრადუსზე შეწითლებამდე აცხვეთ. მოსასხმელად დარჩენილი არაჟანი და 1 ს/კ შაქარი აურიეთ.

გამოცხობილ ფუნთუშებს მაშინვე არაჟნის ნარევი წაუსვით, პირსახოცი დააფარეთ და სრულ გაგრილებამდე გააჩერეთ.