ნაზი პეროგი შემწვარი ყურძნით. ღუმელი საჭირო არაა

353

ცომეული ყურძნით ყოველთვის კარგი იდეაა. საოცარი შედეგი გამოდის. კენკრის ტკბილეული დესერტს შეუდარებელს ხდის, რომლის გემოს დიდხანს ვერ დაივიწყებთ. ფაფუკი პეროგი ყურძნით ტაფაზე ამას ადასტურებს.

მომზადების პროცესი გაგაოცებთ. ღუმელის ჩართვაც არ მოგიწევთ. ყურძენი შეწვით და ცომი დაასხით, ეს საკმარისია. 15-20 წუთში მზადაა. იდეალურია, ასეა?

როგორ მოვამზადოთ ყურძნის პეროგი ტაფაზე

კენკრა საგულდაგულოდ შეარჩიეთ. უკურკო ყურძენი გამოიყენეთ ან კურკა მოაშორეთ. კურკა ნაზი ტკბილეულით ტკბობაში ხელს შეგიშლით.

ინგრედიენტები:

  • 1 კვერცხი
  • 40 გ კარაქი
  • 2 ს/კ შაქარი
  • 8 გ გამაფხვიერებელი
  • 150 მლ რძე
  • მწიკვი ვანილი
  • თეთრი ყურძენი გემოვნებით
  • 3 ს/კ მზესუმზირის ზეთი
  • 150 გ ხორბლის ფქვილი
  • 1 ჩ/კ ძმარი

მომზადების წესი:

1. ყურძენი კარგად გარეცხეთ. შუაზე გაჭერით. კენკრა მსუბუქად გახურებულ ტაფაზე მოათავსეთ. 1 ს/კ შაქარი და კარაქი დაუმატეთ. აურიეთ და 5 წუთით შეწვით.

2. ცომი მოამზადეთ. კვერცხი, ვანილი და 1 ს/კ შაქარი ათქვიფეთ. მზესუმზირის ზეთი და რძე დაუმატეთ. ხორბლის ფქვილი და გამაფხვიერებელი დაუმატეთ. სათქვეფით ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ. ძმარი დაასხით და კარგად აურიეთ.

3. მიღებული თხელი ცომი ყურძენს დაასხით და თანაბრად გაანაწილეთ.

4. თავსახური დაახურეთ და საშუალო ცეცხლზე 15-20 წუთით აცხვეთ.

კერძის მზაობა კბილის ჩხირით შეამოწმეთ. ცომი ტაფაზე კარგად უნდა გამოცხვეს. მზა დესერტი გადააბრუნეთ და არომატულ დარიჩინიან ყავას მიაყოლეთ. ყავის მოსამზადებლად ჯეზვე გააცხელეთ, 2 ჩ/კ დაფქული ყავა ჩაყარეთ და სუსტ ცეცხლზე დადგით. 1 წუთში 1 ჩ/კ დარიჩინი და 1 ჩ/კ შაქარი დაუმატეთ. 300 მლ ცივი წყალი დაასხით და აურიეთ. სუსტ ცეცხლზე ადუღებამდე მიიყვანეთ. როცა ქაფი ამოსვლას დაიწყებს, ჯეზვე ცეცხლიდან გადმოდგით. რამდენიმე წუთით მოიცადეთ და ყავა ფინჯანში ჩაასხით. საოცარი არომატით და ყურძნის პეროგის სიტკბოთი ისიამოვნეთ!