შოკოლადი ჩემი გატაცებაა. ჩემ დღეს შოკოლადით ვიწყებ და საღამოს ჩაით და შოკოლადის ჩიზქეიქით ვამთავრებ. ადრე სინდისი მქეჯნიდა. რომელი ორგანიზმი გაუძლებს ამდენ კალორიას? მოგვიანებით გავიგე, რომ შავი შოკოლადი უფრო სასარგებლოა, ვიდრე საზიანო. თავს ამით ვიმშვიდებ, როცა თურქულ სველ პეროგს ვამზადებ.
რეცეპტი აღმოსავლელი დიასახლისისგან ვისწავლე. ერთი შეხედვით, რთულია, მაგრამ ეჭვები დესერტის გასინჯისთანავე ქრება. ნაზი სამფენიანი ტკბილეული პირში ზამბარისებრია. კრემი გაუმაგრებელ ზეფირს ჰგავს, ხოლო ჭიქური ბავშვობას გაგახსენებთ. თურქული სველი პეროგი აუცილებლად უნდა გასინჯოთ!
ინგრედიენტები:
- 80 გრ ხორბლის ფქვილი
- 80 გრ კაკაოს ფხვნილი
- 10 გრ გამაფხვიერებელი
- 3 კვერცხი
- 50 მლ მზესუმზირას ზეთი
- 20 გრ კარაქი
- 300 მლ რძე
- 300 მლ ნაღები
- 100 გრ მდნარი ყველი
- 3-4 ს/კ შაქრის ფხვნილი
მომზადების წესი:
1. პირველ რიგში, ბისკვიტი მოამზადეთ. ღრმა თასში ფქვილი, 30 გრ კაკაოს ფხვნილი და გამაფხვიერებელი აურიეთ. ფქვილის მასა გვერდზე გადადეთ. ცალკე თასში კვერცხი მწიკვ მარილთან ერთად ათქვიფეთ.
2. 2 წუთში ათქვეფა არ შეწყვიტოთ და 180 გრ შაქარი დაუმატეთ. შემდეგ 50 მლ რძე და მცენარეული ზეთი დაუმატეთ. ინგრედიენტები ბლენდერით აურიეთ.
3. ორ ეტაპად კვერცხის მასა ფქვილის შოკოლადის ნარევს აურიეთ. ცომი სათქვეფით აურიეთ. 24 სმ დიამეტრის საცხობ ფორმას კარაქის კუბი წაუსვით.
4. ცხიმწასმულ ფორმას ფქვილი მოაყარეთ. მასში ცომი ჩაასხით, თანაბრად გაანაწილეთ. 170 გრადუსზე 30-35 წუთით აცხვეთ. მზაობა კბილის ჩხირით შეამოწმეთ.
5. ჭიქური მოამზადეთ. 40 გრ კაკაოს ფხვნილი და 50 გრ შაქარი აურიეთ. 200 მლ ოთახის ტემპერატურის რძე დაასხით. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ.
6. მასა ცეცხლზე დადგით. მუდმივად აურიეთ, ნარევი ადუღებამდე მიიყვანეთ. 15 წამით ხარშეთ. შემდეგ შოკოლადი ცეცხლიდან გადმოდგით, 20 გრ კარაქი დაუმატეთ და აურიეთ.
7. ჭიქური მზადაა. ახლა კრემი მოამზადეთ. 33% ნაღები თასში ჩაასხით. ხაჭოს ყველი და შაქრის ფხვნილი დაუმატეთ. ინგრედიენტები ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე დააბლენდერეთ.
8. 1 ს/კ კაკაოს ფხვნილი აურიეთ. კრემი მზადაა. მზა ნამცხვარი ოდნავ გააგრილეთ, ზემოდან ჩხირით დახვრიტეთ. 50 მლ რძით გაჟღინთეთ.
9. ბისკვიტს ზემოდან ხაჭოს კრემი დაუმატეთ და გაათანაბრეთ. გაგრილებული ჭიქური დაუმატეთ. ცხელი ჭიქურის გამოყენება რეკომენდებული არაა: კრემს გაადნობს.
მზა თურქული სველი პეროგი პირდაპირ ფორმით მაცივარში მთელი ღამით შეინახეთ. ამ დროში გამაგრდება, ფორმას მიიღებს. მაგიდაზე გატანის წინ კვადრატებად დაჭერით ან პირდაპირ დესერტის თეფშებზე შეგიძლიათ დააწყოთ. ამ შედევს ახალი გაყინული ჟოლოთი ან ლურჯი მოცვით ვაფორმებ. მდიდრულად გამოიყურება!