ყარაიტული „კიბინაის“ რეცეპტი: წვნიანი ღვეზელი ხორცით

1196

ცხელი ღვეზელი კარგია, ხოლო ღვეზელი მდიდარი ისტორიით კიდევ უფრო უკეთესია. ქალაქ ტრაკაიში, ლიტვაში, უგემრიელეს ჩაბწნილ ღვეზელს აცხობენ, წვნიანი ხორცის და ხახვის არომატული შიგთავსით. ყარაიტული კიბინაი ლიტვური სამზარეულოს სიამაყე გახდა, რომელიც ბევრ სლავურ ქვეყანაში პოპულარულია. თურქული კერძი ძალიან გემრიელი აღმოჩნდა.

ლიტვაში ეს კერძი მე-14 საუკუნეში კნიაზ ვიტოვტას ყირიმში ლაშქრობის შემდეგ გამოჩნდა. მას შემდეგ ტრაკაიში შეგიძლიათ ყველაზე გემრიელი კიბინაის გასინჯვა, რომელიც ტრადიციული რეცეპტით მზადდება. დღეს ამ რეცეპტს გაგიზიარებთ და გიამბობთ, თუ რასთან ერთად და როგორ უნდა გაიტანოთ სუფრაზე. შიგთავსისთვის შეგიძლიათ ქათმის ხორცი გამოიყენოთ.

ინგრედიენტები:

  • 550 გრ ქათმის ფილე
  • 450 გრ ხორბლის ფქვილი
  • 140 გრ კარაქი
  • 100 მლ არაჟანი
  • 2 ხახვი
  • 3 კვერცხი
  • 3 ს/კ რძე
  • 1 ჩ/კ მარილი
  • 2 ს/კ წყალი
  • შავი წიწაკა გემოვნებით

მომზადება:

1. გაყინული კარაქი გახეხეთ და ფქვილს აურიეთ. 2 კვერცხი, არაჟანი, ნახევარი ჩ/კ მარილი დაუმატეთ და ფენოვანი ცომი მოზილეთ. საკვები ცელოფანი დააფარეთ და მაცივარში 30 წუთით შედგით.


2. მანამდე შიგთავსი მოამზადეთ: ხორცი წვრილად დაჭერით და მსხვილ სახეხზე გახეხილი ან წვრილად დაჭრილი ხახვი აურიეთ. ნახევარი ჩ/კ მარილი, შავი წიწაკა, წყალი დაუმატეთ და აურიეთ. ამის შემდეგ მაცივარში 20 წუთით შედგით.


3. ცომი თანაბარ ნაწილებად გაყავით (8-12 ოპტიმალურია). თითოეული ნაწილი თხელ ოვალურ ფორმად გააბრტყელეთ და მასზე შიგთავსი მოათავსეთ.


4. თითოეული კიბინა შეკარით ისე, რომ ნახევარ მთვარის ფორმა მისცეთ, ზემოდან დაბწენით ისე, როგორც სურათზეა ნაჩვენები.


5. პერგამენტ დაფარებულ საცხობ ფორმაზე კიბინაი მოათავსეთ და კვერცხის გულის და რძის ნარევი წაუსვით. 190 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 40 წუთით აცხვეთ.


ლიტვური ღვეზელი სუფრაზე ახალ მოხარშულ ბულიონთან, ვანილთან და დამწნილებულ მარინადთან ერთად გაიტანეთ. შიგთავსისთვის ნებისმიერი ხორცი გამოგადგებათ, მაგრამ ცხვრის ან ძროხის ხორცს გირჩევთ. ხახვი არ დაგენანოთ! ის გამომცხვარ ღვეზელს ბევრ წვენს მისცემს. ხორციანი ღვეზელი სუფრაზე წასახემსებლის ან მთავარი კერძის სახით გაიტანეთ. თუ რეცეპტი მოგეწონათ, მეგობრებს სოციალურ ქსელში აუცილებლად გაუზიარეთ.