ბაგელი საფუარიანი ცომისგან

1253
Shabbat eve table with uncovered challah bread, Sabbath candles and Kiddush wine cup.

ხალა – ტრადიციული სადღესასწაულო პურია საფუარიანი ცომისგან, რომელიც აუცილებლად ცხვებოდა ებრაელების ოჯახებში შაბათობით.

დღესდღეობით ამ ტრადიციას იშვიათად იცავენ, მაგრამ ხალვის ცომი ბევრ სხვა კერძებში გამოიყენეს.

ხალვის ცომისგან მომზადებული ბაგელი გამოდის უგემრიელესი. ჩემს ოჯახში დიდიხანია, რაც პური ბაგელით ჩავანაცვლეთ.

უგემრიელესი ბაგელის რეცეპტი

ინგრედიენტები

  • 500გ ფქვილი
  • 270მლ რძე
  • 30გ შაქარი
  • 50მლ მცენარეული ზეთი
  • 1 ჩაის კოვზი მარილი
  • 7გ სწრაფად მოქმედი საფუარი
  • 1 კვერცხი და 1 გული ცომში
  • 1 კვერცხი ზედაპირზე წასასმელად
  • 20გ სეზამი ზემოდან მოსაყრელად

მომზადება

1.წყალში გახსენით საფუარი და შაქარი, შეურიეთ დანარჩენ ინგრედიენტებს და მოზილეთ ცომი, 10 წუთის განმავლობაში არ შეწყვიტოთ მისი ზელა.

2.ცომი მოათავსეთ ჯამში, შეფუთეთ და დატოვეთ 90 წუთით.

3.ცომი გაყავით 12 ნაწილად. მიეცით ბურთის ფორმა და დატოვეთ 10 წუთით.

4.თითოეული ბურთულა გააბრტყელეთ თხლად სამკუთხედის ფორმაზე. წვრილ მხარეს ლამაზად ჩაჭერით 4 ადგილას.

5.ცომს მიეცით ბაგელის ფორმა. ამ ეტაპზე შეგიძლიათ მასში მოათავსოთ შიგთავსი.

6.ფირფიტა ამოფინეთ პერგამენტით და მასზე მოათავსეთ ბაგელი.

7.ამ მდგომარეობაში დატოვეთ 60-80 წუთი.

8.ათქვიფეთ რძე, დაუმატეთ კვერცხი და მიღებული მასა წაუსვით ბაგელს ზემოდან. მოაყარეთ სეზამი.

9.გამოაცხვეთ 190 გრადუსზე 20-30 წუთი.

10.გემრიელად მიირთვით!

როგორც ხედავთ ბაგელის სახლის პირობებში მომზადება ძალიან მარტივია. ბაგელი გამოდის საოცრად ნაზი და გემრიელი. მოამზადეთ და ისიამოვნეთ!